Архів новин

03 января 2024

Із російського полону визволено доцента СНУ ім. В. Даля сєвєродончанина Костянтина Літвінова

Найбільший за час повномасштабного вторгнення обмін військовополоненими відбувся 3 січня – сьогодні звільнено 230 українців та українок.

Серед них – кандидат технічних наук, доцент кафедри комп’ютерно-інтегрованих систем управління Факультету інформаційних технологій та електроніки Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля Костянтин Літвінов.

П’ятеро військовослужбовців Луганського прикордонного загону сьогодні повернулися з полону

Вони перебували в російській неволі майже 20 місяців.

Євген Вовна – старший сержант, начальник відділення прикордонної комендатури швидкого реагування «Щастя».

Олександр Греченюк – старший сержант, кулеметник прикордонної комендатури швидкого реагування «Щастя».

Вони обоє потрапили у полон під час виходу з оточення в районі села Семикозівка на Луганщині у березні 2022 року.

Поліцейські Луганщини доставили жителям деокупованих селищ ковдри і посуд

Сьогодні поліцейські привезли мешканцям Макіївки, Греківки та Новолюбівки 21 коробку з посудом та 24 ковдри.

Крім того, вдалося розгорнути систему супутникового зв’язку Starlink, завдяки чому місцеві мешканці змогли зв’язатися з рідними та близькими.

Слід зазначити за 2023 рік поліцейські Луганщини доправили до звільнених сіл 1 391 продовольчий набір та понад 29 тисяч хлібин.

Крім того, надано різноманітні побутові предмети, такі як ковдри, ліхтарі, посуд, відра, сірники, свічки, гігієнічні набори тощо.

У хабі в Броварах діє інформаційно-культурний простір

Бібліотечна поличка хабу поповнилась науково-популярною літературою.

Книги отримані в рамках програми допомоги переміщеним бібліотекам Луганської області від міжнародного фонду «Відродження».

В інформаційно-культурному просторі для дітей організовано майданчик для творчості, проводяться майтер-класи, пізнавально-розважальні заходи, кінопокази.

Для дорослих:
- консультації з використання гаджетів (на запит);
- курси комп’ютерної грамотності «для новачків» (на запит);
- обладнане робоче місце для самостійної роботи;
- вільна зона Wi-Fi.

У Харкові завтра відповідатимуть на питання стосовно пенсійного забезпечення

За консультацією співробітника ГУ ПФУ в Луганській області слід звернутися 4 січня з 10:00 до 15:00 до місцевого хабу Попаснянської громади.

Адреса: м. Харків, майдан Конституції, буд. 1, під’їзд 4.
 

4 500 продуктових наборів від держави одержали в грудні переселенці Луганщини у Кремінських хабах

Крім того, внутрішньо переміщеним особам видавалася допомога від благодійників.

Тільки протягом минулого тижня наші ВПО отримали 1 587 продуктових наборів.

Також у Рівному видавали продукти, прийом громадян проводили юрисконсульт, сімейний лікар і психолог-психотерапевт.

У Київському хабі люди отримали допомогу від юриста і соціального працівника БФ «Право на захист», фахівця Центру зайнятості, педіатра.

У Дніпрі консультації здійснювали фахівець Центру зайнятості, Пенсійного фонду, юрист, лікарі, психолог.

СБУ затримала у Києві ексчиновника, який був агентом фсб та пропонував приєднати східні регіони України до ростовської області

Зловмисником виявився колишній український чиновник, який у попередні роки працював у Міністерстві палива та енергетики, Держкомрезерві та Міністерстві вугільної промисловості.

Після звільнення з державної служби у 2014 році він почав позиціонувати себе як «політексперт» та автор видань, в яких вихваляв агресивну політику кремля щодо України.

З того часу він перебував на прямому зв’язку з одним із керівників 5-ї служби фсб, який координував його інформаційно-підривну діяльність проти України.

Військовому з Сєвєродонецька Олександру Коваленку Глава держави вручив сертифікат на отримання квартири

Президент Володимир Зеленський вручив відповідні сертифікати Героям України зі складу ЗСУ та членам родин полеглих воїнів, які удостоєні цього звання посмертно. Захід відбувся в Маріїнському палаці в Києві.

Серед тих, хто одержав сертифікати – старший лейтенант Олександр Коваленко.

На Сході росіяни збільшили кількість військової техніки, яка підтримує штурми

Про це повідомив Командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський.

На Лиманському напрямку російські окупанти після понесених втрат проводять перегрупування та підготовку до ведення наступальних дій.

Водночас там ворог активно застосовує авіацію для нанесення ударів керованими авіаційними бомбами.

На напрямках наступу агресор збільшив кількість використання техніки, за допомогою якої намагається підтримати штурмові дії піхоти.

За останній рік зі звичайних пунктів видачі продуктів наші гуманітарні осередки перетворилися на Центри соціальної підтримки, – Артем Лисогор (відео)

У хабах Луганщини наші ВПО можуть отримати низку соціальних та адміністративних послуг, перелік яких розширено упродовж 2023 року.

Зокрема, приймають спеціалісти ЦНАПів, ПФУ і обласної Служби зайнятості. Проводять виїзні прийоми лікарі з релокованих медичних закладів регіону.

Триває співпраця із міжнародними донорами та благодійними організаціями, представники яких на базі хабів теж консультують луганчан.

За можливості відкриті освітні простори, окремі робочі зони або повноцінний цифровий хаб, як от у Дніпрі.

У колонії в Суходольську окупанти хочуть влаштувати катівню, значна частина Рубіжного залишається без води, у Невському зафіксовано чотири вибухи

«Наші звільнені села майже щодня перебувають під вогнем ворога. Так, у Невському учора пролунали одразу чотири вибухи – загарбники влучили по раніше зруйнованим об’єктам. Нових пошкоджень наразі не зафіксовано. Як і попередньої доби, росіяни активно застосовували дрони-камікадзе, а також тричі вдарили з авіації – по Білогорівці та Серебрянському лісу», – зазначив очільник Луганщини Артем Лисогор.