Прес-центр3 cічня 2024, 12:01

СБУ затримала у Києві ексчиновника, який був агентом фсб та пропонував приєднати східні регіони України до ростовської області

Зловмисником виявився колишній український чиновник, який у попередні роки працював у Міністерстві палива та енергетики, Держкомрезерві та Міністерстві вугільної промисловості.

Після звільнення з державної служби у 2014 році він почав позиціонувати себе як «політексперт» та автор видань, в яких вихваляв агресивну політику кремля щодо України.

З того часу він перебував на прямому зв’язку з одним із керівників 5-ї служби фсб, який координував його інформаційно-підривну діяльність проти України.

Також російський агент співпрацював з терористом Пасічником, якому надавав «експертні» рекомендації щодо посилення репресій проти українських патріотів у тимчасово окупованому Луганську.

Зловмисника затримали у власному помешканні. Комплексна судова експертиза підтвердила, що документи, підготовлені фігурантом на замовлення фсб, спрямовані проти державної безпеки України.

Не боявся він і отримувати «відзнаки» та «подарунки» від кремля.

Наразі йому обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Зловмиснику загрожує до 15 років ув'язнення.