Прес-центр16 cічня 2024, 13:01

Луганський Євромайдан: в Женеві проходить фотовиставка від Луганського краєзнавчого музею

Сьогодні, 16 січня,  10-та річниця з прийняття «Диктаторських законів» януковича, які мали на меті придушити акції протесту, що вже почалися в країні та ізолювати Україну від європейських цінностей і демократії.

Події, які розгорталися тоді в Луганську, зафіксував фотограф Олександр Волчанський. Його світлини демонструють настрій луганчан – вони збиралися біля пам’ятника Шевченка із синьо-жовтими стрічками та стягами, співали українські пісні, приходили з дітьми – адже ніхто не очікував кривавого повороту тих подій.

Нині на ці світлини дивиться увесь світ. 50 фотокарток розмістили у виставковому просторі Geneva Heritage Lab в Женевському університеті.
Виставка фотографій Луганського Євромайдану є частиною проєкту Луганського обласного краєзнавчого музею «Відродження у війні. Луганськ».  Він розповідає історію закладу з 2014 року то сьогодні.

"Двічі переміщений, приречений на втрату свого фізичного місця розташування та колекцій, музей постійно винаходив себе заново. Незважаючи на матеріальну нестабільність, він залишається простором самосвідомості, пам'яті та роздумів про майбутнє. Попри те, що сьогодні понад 1000 кілометрів відділяють музей від Луганщини, він залишається осередком місцевої культури та ідентичності", — йдеться в описі до виставки.

Це перша виставка музею в Женеві. Над нею команда працювала приблизно пів року.