Прес-центр20 березня 2009, 12:03

"Мистецька Луганщина про виставку творів Андрія Чебикіна в Луганському обласному художньому музеї"

Ім’я славнозвісного українського художника Андрія Чебикіна відомо широкому колу художників, науковців, прихильників образотворчого мистецтва.

Народився Чебикін Андрій Володимирович 14 квітня 1946 року в м. Гайсин Вінницької обл. У 1970 році він закінчує Київський художній інститут, і з того часу його трудова біографія щільно пов’язана з художнім інститутом. Відтоді - він його викладач, з 1980 року – професор, та вже на протязі 20 років А.Чебикін очолює Національну академію образотворчого мистецтва і архітектури.

За тривалий час педагогічної діяльності йому вдалося створити своєрідну школу естампу, а свій багатий досвід в цій сфері він виклав у підручнику "Техніка офорту" для художніх учбових закладів.
З 1997 року Андрій Володимирович - дійсний член (академік) і Президент Академії мистецтв України – це ще одна поважна посада, яку зараз він обіймає. А.Чебикін входить до складу експертної ради та комісії з атестації Міністерства освіти і науки України, член комітету з премії ім. І.Огієнка, член Всеукраїнської координаційної ради з питань розвитку духовності, захисту моралі і формування здорового образу життя. Разом з високими організаторськими і діловими якостями Чебикін-митець – уважний і віртуозний художник, глибокий мислитель, він – володар Національної премії України ім. Т.Г.Шевченка, лауреат премії ім. І.Огієнка і Ленінського комсомолу, нагороджений золотою медаллю ім. Грекова, орденом "За заслуги" ІІІ ступеня - в тому ж 1997 році.
Видатний український художник-графік працює в області станкової і книжкової графіки, монументального мистецтва, він – учасник вітчизняних і міжнародних художніх виставок в Австрії, Канаді, Росії, США, Франції, Фінляндії, Японії та інших країнах світу. Його твори зберігаються в приватних колекціях і провідних музеях країни, зарубіжжя.
Золотою низкою в його творчості визначено ряд графічних творів, покликаних розкрити історичні події, взаємовідносини: людина - людина, людина - природа, людина – космос: "Десять днів, що сколихнули світ" (1970), "Космічні офорти" (1976), " Мир" (1978), "Всесвіт" (1979-1980), "Перехожі" (1986), "Космос – Земля" (1986), "Американські каньйони" (1990) та ілюстрації до творів Б.Олійника, І.Франка.
Автор опанував різні види технік графіки: літографію, монотипію, офорт, акварель, малюнки пером, пензлем тощо. Його творам притаманні живописність, емоційність манери, свобода ліній, напруженість штриха, різкі світлотіньові контрасти виражають особливу поетичність твору, або смуток і журбу.

Виставка графічних творів народного художника України Андрія Чебикіна сформована із зібрань Національного художнього музею України, Луганського обласного художнього музею та майстерні художника.