Прес-центр29 липня 2009, 11:07

Виставка присвячена 100-річчю від дня народження Марії Приймаченко

 

Луганський обласний художній музей презентує виставку творів народного художника України, лауреата Національної премії України ім. Тараса Шевченка Марії Приймаченко (1909-1997), присвяченої 100-річчю від дня її народження.
Відкриття відбудеться 30 липня 2009 року о 14.30 в залі № 18 музею (вул. Поштова, 3). На виставці представлено 40 робіт наївного мистецтва з фондів Дирекції художніх виставок України (м. Київ). Виставка демонструє деякі періоди творчості народної художниці - 1977-78 рр., 1985-88 рр., 1990-95 рр.
Народилася Марія Овксентіївна Примаченко (Приймаченко) в селі Болотня Іванківського району Київської обл. і майже все своє життя працювала у рідному селі.
В основі світосприйняття М.Приймаченко - відчуття нероздільності природи, всього сущого на Землі. Творити для людей, творити для всеперемагаючої краси - у цьому бачила майстриня сенс свого життя. У творчості Марії Овксентіївни узгоджуються тематично-сюжетні й орнаментально-декоративні композиції. Понад 60 років вона присвятила улюбленій справі - малюванню, залишивши людям великий творчий спадок. її твори розійшлися по музейних колекціях України та приватних збірках, на згадку про майстриню залишилися також у друзів та шанувальників її мистецтва.
Серед видатних діячів культури XX ст. Марія Приймаченко посідає одне з найпочесніших місць. її ім'я - поруч з іменами таких майстрів наївного мистецтва світу, як Анрі Русо, Ніко Піросманішвілі.