Прес-центр29 липня 2009, 11:07

Виставка "Старий іконостас церкви села Калинове Попаснянського району Луганської області"

 

Виставка "Старий іконостас церкви села Калинове Попаснянського району Луганської області" відкривається 30 липня 2009 р. о 14.00. у залі № 1 Луганського обласного художнього музею (вул. Поштова, 3).
Виставка присвячена 1021-ій річниці Хрещення Київської Русі. Це вже четверта виставка іконопису із храмів Луганщини, що організована музеєм.
Унікальність цієї виставки полягає в тому, що її ікони були створені в 60-ті роки XX ст. художницею із м. Лисичанськ Луганської обл., яка працювала в традиціях українського народного іконописання.
Після проведення реставрації Свято-Іоанно Предтеченського храму старий іконостас було передано Троїцькому храму с. Троїцьке Попаснянського району.
Первинна ідея формування іконостасу народилася у Візантії у 2-ій пол. IX ст. Іконостас становиться обов'язковою частиною інтер'єру кожної православної церкви, в якій, як у відкритій книжці, образно розкривається повна ієрархія "богословського неба", знаходить своє відображення вчення Старого і Нового Завіту, історія Вселенської і Української Православної Церкви.
Відомо, що до початку XVI ст. вже склався український п'ятиярусний іконостас з образом Нерукотворного Спасу в центрі святкового ряду.
На виставці представлено 17 ікон місцевого і святкового рядів церковного іконостасу Свято-Іоанно Предтеченського храму с. Калинове Попаснянського району.
Місцевий ряд складають ікони:
- Богородиця з немовлям,
- Ісус Христос,
- Св. архістратиг Михаїл,
- Св. архангел Гавриїл.
Святковий ряд складають ікони:
- Спас Нерукотворний,
- Різдво Богородиці,
- Введення Марії до храму,
- Благовіщення,
- Різдво Христове,
- Хрещення Господнє,
- Преображення Господнє,
- Вхід Господень до Єрусалима,
- Трійця Новозавітна,
- Успіня Богородиці,
- Покрова Пресвятої Богородиці,
- Воскресіння Христове.
Серед святкових ікон відсутні:
- Стрітення,
- Вознесіння Господнє,
- Воздвиження Хреста.