Прес-центр27 квітня 2009, 16:04

Заключний гала-концерт «Тебе вітаю, світанковий краю!»

Музика – це завжди свято, а коли музики багато, а твори, що виконуються, різні за жанром та стилем, то це ще й цікаво. Саме таким святом став конкурс вокальних та інструментальних ансамблів у якому взяло участь понад 200 творчих колективів учнів шкіл естетичного виховання області.

Заключний Гала-концерт переможців обласних оглядів-конкурсів учнів шкіл естетичного виховання області «Тебе вітаю, світанковий краю!» відбудеться 28 квітня 2009 року в Луганському ОБЛАСНОМУ КОЛЕДЖІ КУЛЬТУРИ І МИСТЕЦТВА. Огляди-конкурси проходили у березні – квітні за напрямками: духові та камерні оркестри, вокальні та інструментальні ансамблі, індивідуальна виконавська майстерність. Дитячий конкурс охопив понад 3000 учнів ШЕВ зі всіх куточків Луганської області. Він є першою сходинкою до майстерності та виграє визначальну роль у подальшій професійній орієнтації учнів.
Також, у концерті візьмуть участь переможці огляду–конкурсу концертмейстерів-викладачів ШЕВ, який проводився з метою вдосконалення виконавської майстерності та активізації творчої діяльності. У конкурсі взяли участь понад 100 викладачів шкіл естетичного виховання області.
У заключному турі взяли участь 32 інструментальних ансамблі та 22 вокальних колективи. Репертуар учасників складався з музичних творів українських, російських і західноєвропейських класиків, народних пісень.
Різноманітні форми інструментальних ансамблів продемонстрували творчій підхід викладачів шкіл до використання різних інструментів, оригінальність оранжировок. Самобутність виконання музичних творів підкорила не тільки серця слухачів, а й вишуканий слух журі конкурсу під керівництвом Йовси Сергія Миколайовича, голови циклової комісії „оркестрові духові та ударні інструменти”, викладача Луганського обласного коледжу культури і мистецтв.
Вокальні ансамблі продемонстрували формування творчого потенціалу підростаючого покоління на професійній вокальній базі та дбайливе ставлення викладачів шкіл естетичного виховання до хорової культури. Такі висновки зробило журі під керівництвом Пилипець Любові Миколаївни, голови циклової комісії „хорового диригування”, старшого викладача Луганського обласного коледжу культури і мистецтв.
Обласний огляд конкурс духових та камерних оркестрів проводився з метою розвитку кращих традицій колективного музичного виконавства, зміцнення творчих зв’язків між початковими спеціалізованими мистецькими навчальними закладами області. В ньому взяли участь колективи дитячих шкіл естетичного виховання з міст Молодогвардійська, Свердловська, Суходольска, Красного Луча, Луганська.
Традиційно на базі вищих мистецьких навчальних закладів Луганської області: коледжу культури і мистецтв та Сєверодонецького музичного училища ім. С.С. Прокоф'єва проводився огляд-конкурс індивідуальної виконавської майстерності. У конкурсі брали участь учні музичних відділень шкіл естетичного виховання області від 5 до 16 років за номінаціями: фортепіано, струнно-смичкові інструменти, духові та дерев’яні інструменти, духові мідні та ударні інструменти, струнні народні інструменти, народні інструменти (баян, акордеон), дитячий вокал, музично-теоретична олімпіада. До складу журі входили провідні фахівці Луганського коледжу культури і мистецтв та Сєверодонецького музичного училища ім. С.С. Прокоф'єва. У цьому конкурсі взяли участь понад 1500 учнів шкіл естетичного виховання, що демонстрували свою виконавську майстерність на різних музичних інструментах.

Безперечно, ці конкурси повинні сприяти активізації дитячої творчості, підвищенню рівня виконавської майстерності, збереженню та розвитку традицій українського народного мистецтва, обміну творчими досягненнями мистецьких початкових навчальних закладів області.