Прес-центр18 серпня 2016, 10:08

На 90-й сесії Комітету ООН у Женеві Україна відзвітувала щодо виконання Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації

Заступник Міністра культури України Тамара Мазур очолила українську делегацію, яка працювала в рамках 90-ї сесії Комітету ООН у м. Женева (Швейцарська Конфедерація) з ліквідації расової дискримінації (КЛРД) і представила 22-у та 23-у Об’єднану доповідь України на виконання Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

 

До складу делегації, окрім представників Міністерства культури, також увійшли представники міністерств юстиції, соціальної політики, освіти і науки, а також Національної поліції України та Державної міграційної служби України. Доповідь було розглянуто комітетом на засіданнях в рамках 90-ї сесії Комітету, яка проходить у Женеві з 2 до 26 серпня 2016 р.

 

Виступаючи та даючи відповіді на запитання членів КЛРД, голова української делегації Тамара Мазур ще раз наголосила, що чинне законодавство України, у тому числі Закон України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні», має відкритий перелік ознак, за якими заборонена дискримінація в державі. А це означає, що дискримінація навіть за тією ознакою, яка прямо не прописана у законі, є порушенням законодавства, а особа, яка за нею дискримінується – має право на захист.

 

Українською делегацією також було наголошено, що відносно України має місце зовнішня агресія. Частина суверенної території України – Автономна Республіка Крим – незаконно окупована Російською Федерацією, внаслідок чого на окупованих та тимчасово непідконтрольних територіях України мають місце непоодинокі випадки порушення прав людини, у тому числі дискримінація за національною та іншими ознаками, зокрема щодо кримських татар, українців, осіб інших національностей, які висловлюють проукраїнські погляди. Голова української делегації висловила глибоке занепокоєння такою ситуацією, акцентувала увагу, що відповідальність за дотримання прав людини на окупованих територіях покладається на країну-окупанта та агресора, а також закликала світову спільноту вжити заходів щодо відновлення правопорядку.

 

У ході засідання членами делегації також були надані розгорнуті відповіді на запитання членів Комітету стосовно русинської меншини в Україні, міжконфесійних релігійних відносин, забезпечення прав кримських татар та визнання їх корінним народом України, торгівлі людьми, розслідування компетентними органами випадків дискримінації, вивчення у навчальних закладах України мов національних меншин, а також дисциплін, пов’язаних з правами людини, ситуації з біженцями, апатридами та внутрішньо переміщеними особами, безоплатної правової допомоги тощо.

 

Закриваючи засідання, голова А.Кріклі подякувала делегації України за плідну та масштабну роботу, проведену задля підготовки участі у засіданні та за ґрунтовність і професійність наданих коментарів та відповідей.

 

http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=249247185&cat_id...