Прес-центр25 травня 2021, 15:05

Опалювальний сезон 2020-2021 року в області пройшов стабільно

Під час колегії облдержадміністрації також розглянуто питання щодо підсумків опалювального сезону 2020-2021 року та завдання з підготовки до роботи в осінньо-зимовий період 2021-2022 року.

Доповідачем виступив директор Департаменту житлово-комунального господарства облдержадміністрації Віталій Сурай.

Він зазначив, що заходи по підприємствах ЖКГ виконувались у встановлені Мінрегіоном терміни: «Опалювальний сезон пройшов стабільно, мали місце незначні збої в роботі систем життєзабезпечення, які своєчасно усувалися».

Також спікер повідомив, що на реалізацію заходів Програми децентралізації теплопостачання у містах Золотому та Гірському Попаснянського району на 2019 – 2021 роки у минулому році була виділена дотація у сумі 1,539 млн грн місту Золотому та 2,624 млн грн місту Гірському.

Так, 1,378 млн грн витрачено на реконструкції мереж внутрішнього електропостачання 12 будинків у Золотому та с. Катеринівки,  а 2,368 млн грн –дев’яти будинків у Гірському.

У цьому році заплановано виділити іншої дотації з бюджету Гірської міської територіальної громади у сумі 4 млн грн на виконання робіт з реконструкції мереж внутрішнього електропостачання 15 будинків.

Також додатково необхідно близько 6 млн грн для придбання та встановлення приладів індивідуального електричного опалення для малозабезпечених громадян у містах Гірського та Золотого.

Крім цього, за ініціативи голови облдержадміністрації Сергія Гайдая при підтримці Посольства Франції в Україні спільно з фахівцями КП «Попаснянський районний водоканал» розроблено заходи із забезпечення якісними послугами із централізованого водопостачання населення області, які включають роботи із реконструкції ЗФС-1, ЗФС-2, ЗФС-3, Занівської насосної станції, будівництва, капітального ремонт та реконструкції магістральних, підвідних та розвідних водогонів, реконструкції свердловин тощо.

Протягом дев’яти місяців між представниками Посольства Франції в Україні та Луганської обласної державної адміністрації відбувалася постійна комунікація щодо можливості залучення фінансування Франції, а саме – надання кредиту Казначейства Франції на реалізацію проєкту із реконструкції комплексу Західної фільтрувальної станції КП «Попаснянський районний водоканал».

12 травня 2021 року згідно розпорядження КМУ (№405-р) схвалено проєкт Рамкового договору між Урядом України та Урядом Французької Республіки щодо підтримки фінансування проєкту у розмірі 70 мільйонів євро з покращання постачання питної води в Луганській області, який був підписаний 13 травня.

Було окремо зауважено, що проведена реорганізація РКП «Старобільськвода»  шляхом відокремлення дільниць та передачі їх в управління відповідним органам місцевого самоврядування, на території яких підприємство здійснювало свою діяльність, це дозволить в повній мірі реалізувати на підпорядкованій території   повноваження щодо забезпечення мешканців сталим водопостачанням.   

За законодавчою ініціативою Департаменту внесені зміни до Порядку забезпечення постачання електричної енергії захищеним споживачам, затвердженого ПКМУ від 27.12.2018 № 1209, якими передбачено не відключення об’єктів КП «Попаснянський районний водоканал» від електропостачання, що забезпечить виконання Мінських домовленостей з постачання води на тимчасово окуповану територію області.