Прес-центр27 cічня 2020, 14:01

Розробка проєктної документації радіотелевізійної передаючої станції у Попаснянському районі завершується, влітку почнеться будівництво

Також в. о. директора Департаменту масових комунікацій облдержадміністрації Андрій Зайцев під час апаратної нарад розповів про реалізацію Регіональної цільової програми розвитку інформаційної сфери Луганської у 2019 році та інформаційну інтеграцію тимчасово окупованих територій області.

Стосовно інформаційного стану області в. о. директора Департаменту масових комунікацій облдержадміністрації Андрій Зайцев зауважив, з початком військових дій обсяг преси скоротився у 20 разів. На підконтрольній Україні території регулярно виходять лише 16 суспільно-політичних (колишні комунальні ЗМІ) та п’ять комерційних газет. Ще 14 видань виходять ситуативно.

Аналогічна ситуація у сфері телерадіомовлення. Згідно з даними Державного реєстру у Луганській області зареєстровано 70 телерадіоорганізацій, з яких 44 знаходяться на тимчасово окупованій частині області.

На території області, підконтрольній українській працює 26 телерадіоорганізацій.

Телемовлення здійснюють чотири компанії: філія ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» «Регіональна дирекція UA: Донбас», ТОВ Незалежна телерадіокомпанія «ІРТА», ТОВ «Телекомпанія «СТВ», ТОВ «Телерадіокомпанія «Акцент».

Крім того, 16 – працюють як провайдери програмної послуги; 9 – як регіональні редакції проводового мовлення; 5 – FM-радіомовники. Телерадіоорганізації, що працюють на звільнених територіях, займають  проукраїнську державницьку позицію та забезпечують інформаційну політику держави в Луганській області.

Концерн РРТ здійснює розповсюдження програм 32 загальнонаціональних телевізійних каналів телебачення, програм регіональних, обласних державних та переважної більшості недержавних телерадіокомпаній.

Продовжено роботу щодо розбудови системи малопотужного ФМ-мовлення «Мовлення громад». Отримано три дозволи на мовлення (смт Марківка, м. Сватове, м. Кремінна). У Сватовому вже працює перша редакція місцевого ФМ-радіо.

П’ять заяв щодо прорахунку частот перебувають на розгляді в УДЦР.

У рамках виконання регіональної цільової програми продовжено проєкт освітніх, культурних і медійних обмінів між Луганською та Львівською областями «Змінимо країну разом!»

У 2019 році до журналістських обмінів долучилися КП «Сватівська районна телерадіокомпанія» з телерадіопроєктами «Родзинки міста Лева» та «Львівські Луганці», районна газета «Новини Сватівщини» з проєктом – «Єднання», троїцька районна газета «Сельская новь» – «Розвиток співпраці ЗМІ м. Борислава Львівської області та Троїцького району Луганської області», обласний суспільно-політичний щотижневик «L-POST» – «Схід і Захід: єдиний інформаційний простір» та ГО «Медіапростір Україна» – з проєктом «Культурна спадщина Львівщини».

Ключовим питанням інформаційної безпеки Луганської області є відновлення і розбудова технічної інфраструктури поширення телерадіосигналу на підконтрольні та непідконтрольні території області.

Так, в області працюють введені в експлуатацію у 2017 році 134-метрова РТС у Новоайдарському районі та 19 радіотрансляційних комплектів у 18 населених пунктах Станично-Луганського, Попаснянського та Новоайдарського районів.

У 2019 році розпочато процедуру передачі від міжнародної організації USAID п’ятьох цифрових передавачів для здійснення мовлення з вежі у с. Бахмутівки «UATV-1» та «UATV-2».

Проблема покриття «сірої зони» та й більшої частини неконтрольованої території сигналом українських телерадіомовників буде вирішена після встановлення радіотелевізійної станції на території Попаснянського району Луганської області, а також після розбудови системи малопотужного ФМ-радіомовлення.

Регіональною цільовою програмою розвитку інформаційної реінтеграції та розвитку сфери Луганської області на 2020-2023 роки передбачено будівництво радіотелевізійної передаючої станції у Попаснянському районі. Наразі виділена земельна ділянка під будівництво, розробка проєктної документації завершується.

Регіональна цільова програма розвитку інформаційної сфери Луганської області у 2019 році виконана на 110 %, зазначив доповідач.