Прес-центр19 квітня 2018, 17:04

Заклади освіти Луганщини долучилися до програми міжнародного оцінювання учнів

До 30 травня в Україні триватиме тестування за Програмою міжнародного оцінювання учнів PISA-2018, у якій беруть участь майже 6 400 учнів 15-ти років з 250 закладів освіти (загальноосвітніх шкіл, ліцеїв, гімназій, технікумів, ПТНЗ). Від кожного закладу освіти до вибірки учасників потрапило від 3 до 38 осіб.

Зокрема, на Луганщині Міністерством освіти та науки України для початку було визначено 15 закладів освіти, після чого для участі у дослідженні з них обрали тільки п’ять.

Тестування побудовані таким чином, щоб виявити здатність учнів вирішувати практичні завдання за трьома основними галузями – читання, математика та природничо-наукові дисципліни.

Ця програма з оцінки якості освіти проводиться кожні три роки. Україна стала учасниками сьомого циклу дослідження, долучившись до 80 країн світу, повідомляє Міністерство освіти та науки України.

У межах дослідження також проводиться анкетування учнів та керівників закладів освіти, в яких відбувається тестування. Інформація з цих анкет дозволяє виявити залежність між тим, як учні виконують завдання PISA, і різними іншими чинниками, що можуть впливати на навчальну успішність.

Цього року дослідження акцентуватиметься саме на перевірці читацької компетентності школярів. Загалом підготовлено 30 варіантів зошитів, що унеможливлює будь-які спроби списати чи зловживати іншим чином під час тестування.

Учні проходитимуть тестування впродовж двох годин. Тестування в різних закладах відбуватиметься в різні дні, відповідно до графіка, узгодженого з органами управління освітою й закладами освіти. Учасники тестування можуть використовувати лише калькулятори. Користуватися іншими електронними пристроями (мобільними телефонами, смартфонами, планшетами) заборонено.