Прес-центр19 травня 2024, 09:05

Звернення начальника Луганської обласної військової адміністрації Артема Лисогора до Дня пам'яті жертв політичних репресій

Дорогі жителі Луганщини! Шановні співвітчизники!

День пам'яті жертв політичних репресій – це данина поваги усім, кого не зміг  підкорити режим комуністичного терору. 

Кількість жертв українського народу залишається неоціненою. Десятки тисяч були вбиті, сотні тисяч зазнали тюремного ув'язнення, заслання, примусової праці, або були змушені пройти психіатричне лікування.

Репресії торкнулися всіх шарів суспільства: від інтелігенції до простих селян. Комуністична влада намагалася приховати сліди своїх злочинів, роблячи місця поховань секретними, руйнуючи архіви та забороняючи доступ до них.

«Великий терор», який відбувався в СРСР у 1937–1938 роках, був масштабною кампанією масових репресій, ініційованою керівництвом країни з метою ліквідації політичних опонентів, залякування населення та перетворення суспільства. 

Українська РСР втратила у цей період майже 200 тисяч осіб, більшість з яких були засуджені до страти або вислані в табори примусової праці.

Перед жертвами тих кривавих років ми не маємо жодного права на толерування та виправдання такого потворного режиму як радянський. Там, де в українській історії пройшов комунізм – лишаються лише сльози, кров та біль.

Слава Україні!

Начальник Луганської обласної
військової адміністрації                            Артем ЛИСОГОР