Прес-центр4 травня 2024, 13:05

Творці фільму «Євродонбас» презентують вуличну виставку про культурну спадщину Донеччини та Луганщини, яку на зламі ХІХ ст. залишили європейці

Із 21 травня до 4 червня на Михайлівській площі у Києві відбудеться вулична виставка, присвячена спадщині європейських країн на Сході України, які залишили бельгійські, французькі, німецькі, британські та американські промисловці на зламі ХIX ст. – ХX ст. Виставка буде доступна українською та англійською мовами. 

Досі існує міф, що розбудова одного із найбільших промислових регіонів України належить совєтському союзу. У суспільному дискурсі мало порушується тема внеску європейських інвесторів у заснування містечок, розвиток промисловості  та суспільного життя на Донеччині та Луганщині задовго до приходу радянської влади.

Мета виставки — розповісти про історичну спадщину Маріуполя, Дружківки, Нью-Йорка, Лисичанська, яку будували промисловці з країн Європи, а також показати стан і руйнацію архітектурних пам’яток до та після повномасштабного вторгнення росії.

Зокрема, на виставці представлена історія будинку британця Джона Г’юза, який заснував Донецьк. Також можна дізнатись прo гімназію у Лисичанську, яку залишили бельгійці, млин Пітера Діка у селищі Нью-Йорк, який збудували німці, комбінат Ілліча у Маріуполі, створений американцями та бельгійцями, французьку спадщину Дружківки тощо.