Прес-центр1 квітня 2022, 20:04

На Луганщині провели 18 складних операцій пораненим дітям

«Множинні осколкові поранення, мінно-вибухові травми, поранення обличчя та очей… - це страшні діагнози, з якими стикаються лікарі, надаючи допомогу дітям. Рашистські бомби не обирають та не щадять своїх жертв: лікувальні заклади Луганщини надають медичну допомогу пораненим дітям усіх вікових категорій. За місяць війни дитячі хірурги провели 18 складних операцій», - розповіли у Департаменті охорони здоров’я Луганської обласної військової адміністрації.

Зокрема, маленьким пацієнтам неодноразово спеціалісти робили ушивання ран всього тіла: обличчя, кінцівок, черевної порожнини, вилучання осколків, іммобілізацію переломів. Також було зроблено декілька надскладних операцій. Наприклад, на кишківнику та тампонаду печені.

Лікарі також розповіли про мужність батьків, які врятували життя своїм дітям.

Так, у Рубіжному батько, розуміючи, що не встигне добігти із  дванадцятирічним сином до бомбосховища, закрив його собою під час артобстілу та отримав тяжкі поранення. Дитині такі травми вартували б життя.

Рятуючись від окупантів, вагітна жінка з семирічною донечкою переїхала з Рубіжного до села поблизу Кремінної. Та від «руZZького миру» порятунку не було: родина загинула під час авіаудару.

На жаль, випадки, коли поранення, інколи не сумісні з життям, отримують діти зафіксовані майже у кожному населеному пункті Луганської області.

Війна докорінно змінює життя кожного, кого опалило її полум’я.  Не усі дорослі люди витримують біль та психічні навантаження, яким піддаються щодня, тим більш складно дітям. 

Фахівці відзначають, що усі поранені малюки мають гостру стресову реакцію на обстріли. І навіть ті, кому пощастило уникнути травм, ще довго будуть пам’ятати жахіття війни та потребувати фахової медичної й психологічної допомоги.