Прес-центр30 вересня 2019, 13:09

У Харкові відбувся Східний форум з питань інклюзії

Мета: привернення уваги до інклюзії та потреб людей з інвалідністю в суспільстві, які перебувають у скрутному становищі в умовах конфлікту на Сході України; формування толерантного ставлення громадянського суспільства (ОГС) до цієї проблеми загалом; обмін досвідом та побудова діалогу з зацікавленими лідерами ОГС та влади; розробка планів співпраці на майбутнє з експертами ОГС.

У заході взяли участь представники громадських організацій людей з інвалідністю, фахівці соціальної сфери, освіти, культури та посадовці органів місцевої влади Луганської та Донецької областей, м. Харків та м. Одеса, учасники фестивалю-конкурсу серед одружених пар з числа людей з інвалідністю «Світ без обмежень».

Під час Форуму обговорено низку актуальних питань. Зокрема,  реформування системи соціального захисту населення, надання соціальних, реабілітаційних та освітніх послуг людям та дітям з інвалідністю, впровадження інклюзивних інноваційних технологій під час надання таких послуг.

Розглянуті питання щодо формування толерантного ставлення до людей з інвалідністю, особливості роботи з батьками та потреби родин з дітьми, що мають інвалідність, психологічні механізми боротьби з кризою тощо.

Крім цього, відбулась виставка творчих робіт людей з інвалідністю, фотовиставка, а також концерт, на якому виступили актори Театру жестів, учасники хору незрячих, центрів активного довголіття, хору «Східна надія», були представлені танцювальні номери від артистів на візках.

Також учасники Форуму відвідали міські територіальні центри, регіональний центр адміністративних послуг, «Соціальний готель». Ознайомилися з роботою соціального центру «Сім'я», відділеням паліативної допомоги (дитячий хоспіс) Міської дитячої клінічної лікарні №5, ГО Харківського центру реабілітації молодих осіб з інвалідністю та членів їх сімей «Право вибору», Центру для постраждалих від домашнього насильства тощо.

Форум проведено в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Урядів Данії, Швеції та Швейцарії.