Гаряча лінія облдержадміністрації
063-306-48-50
066-833-68-31
056-720-70-94
Оперативний черговий облдежадміністрації
095-910-19-20
Гаряча лінія з гуманітарних питань
0800-332-475
Новий стандарт ДСТУ 3768:2019 «Пшениця. Технічні умови» вводиться в дію 10 червня 2019 року до початку нового маркетингового року 2019/2020.
Одночасно скасовується стандарт ДСТУ 3768:2010 «Пшениця. Технічні умови». Презентація нового стандарту відбудеться під час 31-ї Міжнародної агропромислової виставки «Агро-2019» у Києві.
Впровадження стандарту має оптимізувати та удосконалити нормативну базу у сферах виробництва, заготівлі, зберігання, переробки, торгівлі та визначення якості зерна пшениці м’якої та твердої на продовольчі і непродовольчі потреби відповідно до структури її вирощування в Україні.
У стандарті є скорочення кількості класів зерна пшениці м’якої непродовольчої групи, підвищення та уточнення показників хлібопекарної якості – натури, вмісту домішок, фузаріозних зерен, ушкодження зерна клопом-черепашкою, сили борошна, числа падіння, удосконалення методу визначення сажкових зерен, гармонізація з міжнародними стандартами ISO і європейськими EN посилання на чинні інструкції, регламенти, правила, і норми згідно з законодавством України.
Стандарт є обов'язковим. Його розроблено Технічним комітетом 170 «Зернові культури та продукти їх переробки» з ініціативи і участі представників всіх суб’єктів ринку зерна – Української Зернової Асоціації; Всеукраїнського громадського об’єднання «Українська Аграрна Конфедерація»; Громадської Спілки «Аграрний Союз України»; ТОВ «НІБУЛОН»; Громадської Спілки «Борошномели України»; Всеукраїнської асоціації пекарів; Об’єднання «УКХЛІБПРОМ»; Європейської Бізнес Асоціації; Американської Торгівельної Палати в Україні.
За матеріалами Міністерства аграрної політики та продовольства України