Прес-центр2 червня 2021, 10:06

Безпечний відпочинок громадян на водних об’єктах – комплексний підхід органів місцевої влади із залученням можливостей підприємців, – апаратна нарада

Про готовність місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування до проходження купального сезону 2021 року розглянуто під час апаратної наради під головуванням голови Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай.

Спікером цього питання виступив директор Департаменту з питань цивільного захисту та територіальної оборони Олександр Чалий.

Він зазначив, що відповідно Плану заходів щодо попередження загибелі людей на водних об’єктах протягом купального сезону 2021 року, затвердженого регіональною комісією з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування затвердили свої місцеві Плани.

Наразі в області паспортизовано відповідно до вимог Правил охорони життя людей на водних об’єктах України сім місць. А саме – озеро Пісочне у Рубіжному (ТОВ «Зоря Сервіс Плюс» та міський пляж),  ставок у Лисичанську (район 2-го виробництва ПАТ «Лисичанський склозавод «Пролетарій»),  міський пляж на річці Айдар у Старобільську, база відпочинку «Аква-Ленд Катрін» у смт Станиці-Луганській, ставки «Парковий» та «Парковий-2» в балці Кам’янці у Попасному.

Також облаштовані та придатні для відпочинку населення на водних об’єктах, але потребують паспортизації озера Чисте та Паркове у Сєвєродонецьку, річка Айдар у смт Новоайдар та смт Новопсков і річка Красна у Сватовому.

В області для проведення попереджувальної роботи та ліквідації наслідків нещасних випадків, пов’язаних з загибеллю людей на воді, проведення пошуково-водолазних робіт, обстеження підводної частини ділянок водних об’єктів, відведених для купання людей, функціонує Луганська комунальна установа «Обласна рятувально-водолазна служба».

Службою проводиться комплекс заходів щодо обстеження дна акваторії пляжів місць масового відпочинку людей на водних об’єктах, з усуненням виявлених перешкод та видачею паспорту пляжу.

Крім цього, ними встановлено інформаційні стенди та таблички на тему: «Заходи безпеки при перебуванні людей на водних об’єктах у літній періоду», «Правила поведінки під час купання», «Небезпека на воді».

Серед відпочиваючих на водних об’єктах розповсюджуються листівки з правилами поведінки на воді та наданню першої до медичної допомоги потерпілим на воді.

У постійній готовності знаходиться плавзасоби, рятувальне та водолазне спорядження.

Олександр Чалий зауважив, що якщо до початку купального сезону місцевими органами влади не будуть визначені, облаштовані та паспортизовані встановленим порядком місця масового відпочинку громадян на водних об’єктах, це приведе до загибелі та травмування громадян, які будуть купатися і відпочивати на водоймах, але не в пристосованих для цього місцях.

Так, у наслідок невиконання рішень регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій у 2020 році на водоймах області загинуло 14 осіб, з них одна дитина.

Голова облдержадміністрації Сергій Гайдай надав доручення головам райдержадміністрацій, міським, селищним, сільським головам та керівникам військово-цивільних адміністрацій протягом купального сезону на водних об’єктах вжити дієвих заходів щодо визначення та обладнання встановленим порядком місць масового відпочинку людей на водних об’єктах, згідно Правил охорони життя людей на водних об’єктах України, затверджених наказом МВС від 10 квітня 2017 № 301, із залученням підприємств, які орендують водні об’єкти, ведуть свою підприємницьку діяльність у берегових зонах та поблизу стихійних пляжів.