Прес-центр15 квітня 2019, 13:04

Держенергоефективність запроваджуватиме з громадами Луганщини програми «теплих кредитів», енергосервісу та енергоменедежменту

Заступник голови облдержадміністрації Юрій Клименко взяв участь у V Форумі енергоефективного партнерства «Територіальні громади, держава, бізнес: Прозорі інвестиційні моделі», який відбувся у Києві 12 квітня.

Під час заходу учасникам розповіли про успіхи та проблеми реалізації енергоефективних заходів у громадах.

«Енергоефективність – необхідний елемент для формування економічно сильних, енергонезалежних та заможних громад, – вважає Юрій Клименко. – Враховуючи складну ситуацію з енергопостачанням у Луганській області, для нас це питання особливо актуальне. Проте, через об’єктивні труднощі обласна «Програма енергозбереження для населення Луганської області на 2015-2018 роки» була реалізована не в повному обсязі».

Та певні досягнення все ж в області є: за програмою «теплих кредитів» відшкодовано частину суми за 1354 кредитними договорами на 2,15 млн гривень, 57 бюджетних установ впроваджують систему енергетичного менеджменту, почалося укладання енергосервісних договорів.

У цілому в країні за чотири роки дії програми «теплих кредитів» більше півмільйона українських сімей утеплилися та заощаджують до 70 % на комунальних послугах. 206 громад впроваджують енергоменеджмент та економлять до 15% на комунальних послугах. ЕСКО-інвестори вже реалізують понад 300 енергосервісних контрактів вартістю більше 300 млн гривень для модернізації дитсадків, шкіл, лікарень та інших установ.

«Тож досвід впровадження таких інструментів потрібно вивчати та широко використовувати», – наголосив заступник голови облдержадміністрації.

Також на Форумі енергоефективного партнерства підписано Меморандуми про співпрацю із понад 30 ОТГ для спільного впровадження:

- програм співфінансування  «теплих кредитів» для населення та ОСББ;
- енергосервісу для утеплення дитсадків, лікарень та інших бюджетних установ;
- енергоменеджменту у бюджетній сфері.

Активне бажання ставати менш енергозалежними проявили ОТГ в 16 областях, у тому числі й Луганщина.