Прес-центр28 вересня 2020, 08:09

Рубіжне – єдине місто в країні, що доєдналося до проєкту «Безпечне місто»

Відбулося засідання Обласної координаційної ради з питань сім’ї, ґендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання домашньому насильству та протидії торгівлі людьми.

Його проведено заступницею голови облдержадміністрації, головою Обласної координаційної ради Катериною Безгинською. У зв’язку з обмежувальними карантинними заходами засідання організували у форматі відеоконференції.

Під час засідання координаторка програми Фонду ООН у галузі народонаселення в Луганській області Ганна Висоцька розповіла про досвід міста Рубіжне із розвитку мережі спеціалізованих служб підтримки постраждалих від домашнього насильства і насильства за ознакою статі. Наразі в Рубіжному діє перший на Луганщині притулок для постраждалих від насильства, мобільна бригада соціально-психологічної допомоги, кабінет невідкладної анонімної медико-психологічної допомоги жінкам, постраждалим від сексуального насильства. Представниці організації ООН Жінки поінформували про хід реалізації Глобальної флагманської ініціативи «Безпечне місто», до якого Рубіжне долучилося першим і поки єдиним в Україні.

Координаторка проєкту «Рівність заради безпеки» у Луганській області Оксана Луньова розповіла про підсумки роботи коаліції громадських і державних структур «Луганщина. Жінки. Мир. Безпека». Із 2018 року в області членами коаліції проведено низку навчальних, інформаційно-просвітницьких заходів, конкурсів, нестандартних акцій та флешмобів з метою інформування населення про засади резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека», розвіювання стереотипів, що існують у сфері прав та можливостей жінок і чоловіків.

Також обговорено питання мотивування жінок щодо участі у місцевих виборах 2020 року. Директорка Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Елеонора Поліщук презентувала дані проведеного Департаментом моніторингу представленості жінок і чоловіків в органах місцевого самоврядування Луганщини на керівних посадах і в депутатському корпусі. На жаль, Луганська область повторює всеукраїнську тенденцію: чим вищій рівень ради (міська, районна), тим менше в ній представлені жінки. У той час як у сільських і селищних радах жінки більше представлені на керівних посадах та в депутатському корпусі.

Секретар Ради внутрішньо переміщених осіб при Луганській облдержадміністрації Яна Любимова презентувала проєкт інформаційної листівки, у якій містяться роз’яснення законодавчих нововведень щодо ґендерних квот, дані проведеного аналізу керівного складу рад та депутатського корпусу, а також перелік консультативно-дорадчих органів при місцевих органах влади Луганщини, які займаються питанням ґендерної політики, запобігання і протидії насильству.

Катерина Безгинська подякувала усім партнерам за плідну співпрацю. Також вона нагадала про проведення щорічної Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства», що традиційно відбувається з 25 листопада по 10 грудня, зазначивши, що в умовах децентралізації важливо більшість тематичних заходів організовувати саме на місцевому рівні.