Прес-центр11 квітня 2019, 16:04

Сергій Філь: Ми забезпечимо якісну медицину усім жителям Луганщини

Нові сучасні амбулаторії зводяться у сільських районах Луганської області. Будівництво 8 із 11 амбулаторій загальної практики – сімейної медицини знаходиться на завершальній стадії. Відтак, вже до кінця весни сімейні лікарі прийматимуть пацієнтів у комфортних приміщеннях.

Будівництво медичних закладів виконуючий обов’язки голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника військово-цивільної адміністрації Сергій Філь тримає на постійному контролі.

«Кожна людина має право на якісну медичну допомогу незалежно від того, живе вона у місті чи селі. Завдяки реформі первинної ланки медицини на Луганщині створюються гідні умови і для пацієнтів, і для лікарів. Райони, де десятиліттями не будувалися заклади охорони здоров’я, отримають нові амбулаторії з автомобілями для лікарів у комплекті. Це будуть приміщення, у яких приємно перебувати та зручно працювати. Зараз видно, як змінюється обличчя української медицини», – зауважив Сергій Філь.

Загальна вартість будівництва амбулаторій становить 74,4 млн гривень.

Першою була побудована Кремінська лікарська амбулаторія загальної практики – сімейної медицини, і зараз триває її оснащення відповідним обладнанням та меблями. На черзі – амбулаторія у Новопскові. Це типові приміщення, проекти яких затверджені на загальнодержавному рівні.

Усі заклади буде облаштовано відповідно до табеля оснащення, затвердженого Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 26.01.2018 №148, зокрема кардіографом, тонометром, глюкометром, а також гематологічним та біохімічним аналізаторами для експрес-аналізу крові.

Типовим проектом будівництва передбачено кабінети лікарів, маніпуляційна, кабінет для щеплень, кімната для персоналу, просторі коридори та туалети. Будівлі оснащуються усіма засобами доступності для людей з інвалідністю.

Планується, що усі 11 амбулаторій будуть завершені та сертифіковані у поточному році.