Прес-центр16 квітня 2019, 14:04

Території щомісяця звітуватимуть про хід впровадження освітньої реформи

Заступник голови облдержадміністрації Ольга Лішик під час селекторної наради закликала керівників міст, районів та об’єднаних територіальних громад активізувати роботу з впровадження державної освітньої реформи.

«Кошти з державної освітньої субвенції на впровадження «Нової української школи» розподілені облдержадміністрацією. Нагадую, що фінансування надається місцевим органам самоврядування на засадах співфінансування. Для ефективного використання субвенції необхідно затвердити виділення грошей з місцевих бюджетів та якомога швидше перейти до процедури закупівлі дидактичних матеріалів, сучасних меблів та комп’ютерного обладнання для початкових класів», – зауважила Ольга Лішик. Вона також наголосила на відповідальності, яку органи влади несуть, з одного боку, перед державою, а з іншого – перед дітьми, для яких ця реформа реалізується.

З метою підвищення ефективності впровадження освітньої реформи Кабінет Міністрів посилив контроль за використанням державних коштів.

«Уряд поставив перед нами завдання щомісяця звітувати про використання грошей, що виділені з державного бюджету на впровадження «Нової української школи» в Луганській області», – повідомив під час наради директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Юрій Стецюк.

Він також нагадав, що «Нова українська школа» передбачає підвищення кваліфікації вчителів початкової освіти, розбудову мережі опорних шкіл, створення нового освітнього середовища шляхом впровадження методичних рекомендацій Міністерства освіти і науки України, дотримання стандартів щодо створення освітнього середовища для дітей з особливими освітніми потребами, подолання архітектурних бар’єрів, облаштування шкіл меблями, обладнанням і дидактичними матеріалами, що необхідні для впровадження компетентнісного навчання, проведення якісних ремонтів.

Директор Департаменту фінансів облдержадміністрації Тетяна Анікієва повідомила, що протягом тижня буде розподілена частина субвенції, спрямована на підвищення кваліфікації вчителів, асистентів вчителів закладів загальної середньої освіти з інклюзивним та інтегрованим навчанням, директорів ЗЗСО, їх заступників тощо. Загальний обсяг – 338 тисяч гривень.