Прес-центр5 березня 2024, 17:03

Катерина Безгинська взяла участь у Міжнародній платформі «Відновлення прав постраждалих від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом: елемент миру та світової безпеки»

Репараційні та компенсаційні механізми для постраждалих від сексуального насильства, пов'язаного з військовим конфліктом, притягнення до відповідальності винних за вчинення СНПК на національному та міжнародному рівнях, а також міжнародна та міжсекторальна взаємодія органів влади для ефективного забезпечення цих процесів, стали темами для  обговорення в рамках Міжнародної платформи «Відновлення прав постраждалих від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом: елемент миру та світової безпеки» у м. Київ.

Участь у форумі взялb Перша леді України Олена Зеленська, Віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина, Урядова Уповноважена з питань гендерної політики Катерина Левченко, представники Уряду, парламенту та міжнародні партнери.

Луганщину на заході представляли фахівчині з гендерних питань на чолі із заступницею голови Луганської облдержадміністрації Катериною Безгинською. 

«З 2014 року ми побудували системну роботу щодо протидії насильству, в тому числі пов’язаному з конфліктом. Працює Обласна координаційна рада з питань сім’ї, ґендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання домашньому насильству та протидії торгівлі людьми, створено інститут радника голови з питань сімейної, гендерної політики, запобігання і протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі», - зазначила Катерина Безгинська.

Наразі відновлено роботу обласних центрів соціальних служб та соціально-психологічної допомоги, на базі якого діє регіональна «гаряча лінія». 372 особи отримали допомогу психолога  тільки у 2023 році. 

Рік тому було затверджено третій Регіональний план дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» на період до  2025 року в Луганській області.

Планом визначено додаткові категорії населення, які мають отримати необхідні послуги: цивільне населення - постраждале внаслідок конфлікту, сім’ї полонених та сім’ї осіб, яких примусово вивезли до російської федерації, а також особи, постраждалі внаслідок сексуального насильства, пов’язаного з війною.

В цьому напрямі влада співпрацює з громадським сектором, зокрема з Коаліцією «Луганщина. Жінки. Мир. Безпека». Спільними зусиллями строюється «армія фахівців», які готові працювати на деокупованих територіях та забезпечити населення області необхідними послугами.

Як акцентувала заступниця голови облдержадміністрації, Луганщина долучилися до Всеукраїнського проекту «Вистоїмо разом: вдосконалення системи підтримки постраждалих від сексуального насильства пов’язаного з війною», який реалізується Українським жіночим Фондом.

Протягом 2023-2024 років у області впроваджується низка проектів, наприклад: «Через інформування та аналітику до рівності та безпеки. Шлях Луганщини», та «Гідність і Захист: реагування на сексуальне насильство в умовах війни».

Продовжується навчання мультидисциплінарних команд територіальних громад області в рамках Всеукраїнської програми метального здоров’я «Ти як?».

Тільки протягом 2023 року в рамках цих проектів пройшли навчання понад 900 осіб із різних структурних підрозділів, комунальних закладів та військових адміністрацій області, в тому числі за тематикою СНПК - 135 фахівців.