Прес-центр1 березня 2024, 17:03

Луганщина долучається до ініціатив «Партнерство «Відкритий Уряд»

Представники Луганської облдержадміністрації та громад області долучились до чергового інформаційного онлайн-заходу для парламентарів, співробітників державних органів влади та місцевого самоврядування, інститутів громадянського суспільства країн Східного Партнерства в рамках міжнародної Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд».

Цього разу тема зустрічі стосувалася питань у сфері оприлюднення публічної інформації в формі відкритих даних, як необхідної передумови для створення ефективного механізму підзвітності влади, покращення якості надання адміністративних послуг, підвищення рівня довіри до інститутів влади та суттєвого зниження корупції.

Яніна Любива, експертка з електронної взаємодії та інтероперабельності публічних електронних реєстрів Міністерства цифрової трансформації України, надала учасникам онлайн-сесії роз’яснення щодо запровадження трискладового тесту з метою визначення підстав для обмеження доступу до інформації.

Зокрема, такі обмеження можуть бути застосовані виключно в інтересах гарантування національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку, запобігання заворушенням чи кримінальним правопорушенням, для охорони здоров'я населення, для захисту репутації або прав інших людей, розголошенню інформації, одержаної конфіденційно, або для підтримання авторитету і неупередженості правосуддя.

Також обмеження може бути застосовано, якщо розголошення інформації потенційно здатне завдати істотної шкоди цим інтересам або шкода від оприлюднення такої інформації переважає суспільний інтерес в її отриманні.

Реалізація заходів Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд» триває та  сприяє підвищенню обізнаності посадовців у сфері забезпечення прозорості та підзвітності влади.