Прес-центр4 грудня 2015, 09:12

Тривають заходи з попередження техногенної катастрофи на шахті «Первомайська»

За наявною інформацією 02.09.2015 внаслідок аварії на шахті «Первомайська» (м. Первомайськ) зупинився водовідливний комплекс, почалось підтоплення шахти. В наслідок того, що не були розпочаті ремонтні роботи, шахтні води через певний час будуть перетікати на закриті шахти «Голубівська», «Родіна» імені С.М.Кірова. За розрахунками гідрогеологів у червень-липень 2016 року відбудеться підтоплення Стаханівсько-Брянківського регіону, закритих шахт Кіровської групи, а також виробок працюючих на контрольованій території шахт «Золоте», «Карбоніт» і «Гірська» ДП «Первомайськвугілля». Це означає, що може виникнути надзвичайна ситуація техногенного характеру, оскільки шахтні води забруднюють водоносні горизонти, розмивають родючі шари ґрунту, витісняють на поверхню шахтний газ метан.

Оптимальним рішенням вказаної проблеми є ремонт водовідливного комплексу шахти «Первомайська» (м. Первомайськ), однак через відсутність доступу до нього, коштів на проведення ремонту, закупівлю обладнання та обслуговування об’єкту, прийнято рішення розширяти існуючий водовідливний комплекс шахти «Золоте» ДП «Первомайськвугілля». За попередніми розрахунками для реалізації цього проекту необхідно близько 40 млн. грн. без урахування монтажних та інших робіт.

Враховуючи соціальну значимість проблеми, 18.11.2015 в облдержадміністрації було проведено нараду з питання попередження техногенної катастрофи внаслідок підтоплення шахтними водами на якій були присутні керівництво ДП «Первомайськвугілля», силових структур, облдержадміністрації та представників Сєвєродонецької філії ОБСЄ.

За результатами наради облдержадміністрацією було надіслано звернення до народного депутата України Геращенко І.В., голови державного агентства з питань відновлення Донбасу Черниша В.О., секретаря Ради національної безпеки і оборони України Турчинова О.В., заступника голови спеціальної моніторингової групи ОБСЄ в Україні Хуга А. з клопотанням порушити питання щодо відновлення роботи водовідливного комплексу шахта «Первомайська» та визначення джерел фінансування цих робіт на засіданнях Тристоронньої контактної групи у м. Мінську, Ради національної безпеки і оборони України.

На шахті «Золоте» ДП «Первомайськвугілля» вже сьогодні ведуться роботи з розширення водовідливного комплексу за рахунок власних коштів підприємства та силами шахтарів.

На складі закритої шахти «Родіна» (м. Золоте-4) знаходяться необхідні для виконання робіт матеріали (труби ), тому за попередньою домовленістю  з сектором С, керівництвом штабу АТО з 28 листопада до 2 грудня 2015 року здійснювалось розмінування території шахти «Родіна» з метою їх вивезення .

Станом на 17.00 годину 02.12.2015 роботи з розмінування та вивезення матеріалів завершені.

Питання попередження техногенної катастрофи знаходиться на постійному контролі в облдержадміністрації.