Прес-центр16 липня 2020, 16:07

У Старобільську стартувала дослідницька арт-резиденція «Аура міста»

Днями в Старобільську вдруге стартувала дослідницька арт-резиденція «Аура міста». Творчій спільноті України, активістам, усім зацікавленим у промоції цього східного міста було презентовано мистецький проєкт.  

Творча майстерня має на меті формування сталого і цікавого образу Старобільська, який привертатиме увагу туристів, інвесторів і викликатиме гордість місцевих жителів.

Наразі, як свідчить опитування старобільчан, не вистачає привабливих культурних та туристичних локацій, сучасних інноваційних пропозиції від закладів культури, туристичних атракцій тощо. Власне, ці проблеми поступово долають учасники арт-резиденції.

Так, в результаті минулорічної праці реалізовані прикладні проєкти, такі як культурне мапування міста, розробка його туристичного логотипу, створено спільний простір творчості, що гармонізує оточуючу дійсність.

Як зазначила в ході презентації міський голова Яна Літвінова, цей проєкт спонукає до єдності, він наочно демонструє, що Старобільськ із його потужними історичними, культурними надбаннями є сучасним містом.

Розповідаючи про проєкт, його ініціатор, голова ГО «ЦСР «Дієва громада» Оксана Очкурова зазначила, що перша спроба виявилася результативною, дозволила по-новому побачити місто, надати глибшого змісту активності його жителів та творчим пошукам українських митців, що працювали для Старобільська.

Нагадаємо, що у 2019 році 7 резидентів з різних куточків України мали змогу показати, якою вони бачать Перлину на Айдарі, створити креативні продукти, які залишилися у культурній скарбниці міста. 3 еко-мурали, 6 картин, 60 графічних малюнків, майже 700 світлин – це не повний перелік матеріальних втілень образу Старобільська у різноманітних мистецьких формах.

Одним з найбільших надбань арт-резиденції також стала розробка туристичного бренду міста, його айдентики. Старобільськ отримав влучний слоган «Місто зі змістом», яскраві знакові символи, що характеризують його основні риси. 

Цьогоріч на старобільських теренах працюватимуть 10 запрошених і 10 місцевих резидентів, яких буде відібрано експертною радою, творча сесія триватиме з 20 липня до 20 вересня 2020 року.

Представники різних жанрів та напрямів сучасного мистецтва, у результаті перебування у місті, мають підготувати якнайменше 40 творчих робіт, половина з них поповнить його мистецьку колекцію та представлятиме Старобільськ на різноманітних виставках, фестивалях, інших культурних заходах в межах регіону та України.  

«Аура міста» – це справді велике надбання, - підкреслила Яна Літвінова. - Добре, що започаткована традиція продовжує жити и приноситиме яскраві плоди, завдяки яким про наше любе місто знатиме вся Україна!»

Наразі організатори резиденції чекають на заявки учасників, які будуть розглянуті на конкурсній основі. Дедлайн - 31 серпня 2020 року.

Мистецький проєкт реалізується  Центром спільного розвитку «Дієва громада» за підтримки Українського культурного фонду, у співпраці з партнерами арт-резиденції «Аура міста» - Старобільською міською радою і Старобільською центральною районною бібліотекою.