Прес-центр19 лютого 2023, 17:02

Громадам Луганщини повернуто доступ до 45 державних реєстрів та автоматизованих систем

Через повномасштабне російське вторгнення усі 23 центри надання адміністративних послуг Луганської області були відключені від доступу до державних реєстрів та автоматизованих систем.

Унаслідок активних бойових дій та тимчасової окупації значної частини області, територіальним громадам та більшості суб’єктів господарювання довелося налагоджувати роботу в більш безпечних регіонах країни.

На сьогодні для ВПО з Луганщини працюють 30 гуманітарних штабів в різних областях.

На базі цих штабів поступово налагоджують роботу адміністратори ЦНАПів, відкриваються зони самообслуговування для отримання адміністративних послуг та цифрової грамотності, проводиться підключення органів влади до реєстрів.

Із початком бойових дій загальна кількість заблокованих реєстрів та автоматизованих систем складала 191.

На сьогодні розблоковано доступ до 45 реєстрів/систем в наших територіальних громадах.

Зокрема, до реєстру пошкодженого та знищеного майна, Державного реєстру речових прав на нерухоме майно у вигляді інформаційної довідки, реєстру будівельної діяльності з обмеженим доступом та автоматизованих систем: ПК «ІІС «Соціальна громада», Інформаційної системи управління освітою, Програмно-апаратного комплексу «Автоматизований інформаційний комплекс освітнього менеджменту», Єдиної державної інформаційної бази з питань освіти, Єдиної інформаційної системи соціальної сфери ВПО, Централізованого банку даних з проблем інвалідності, Підсистеми «Інформаційно-пошукова система» в Єдиній інформаційній базі даних про ВПО.

Разом із тим, в центральних органах виконавчої влади на розгляді залишається 26 листів від облдержадміністрації, райдержадміністрацій та територіальних громад щодо розблокування доступу до 33 реєстрів/систем.

Координує цю роботу Департамент економічного розвитку та зовнішньоекономічної діяльності облдержадміністрації.

В той же час, відповідно до вимог чинного законодавства, неможливо відновити 126 доступів, які були у громадах станом на 24 лютого 2022 року.

А саме: до Реєстру територіальної громади, Єдиного державного демографічного реєстру, Державного земельного кадастру, деяких Єдиних державних та Державних реєстрів, держателем яких є Мін’юст, Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва.