Прес-центр3 лютого 2022, 12:02

На Луганщині триває інвентаризація та впорядкування захисних споруд

Перший заступник голови облдержадміністрації Олексій Смирнов провів засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій.

У рамках заходу директор Департаменту з питань цивільного захисту та територіальної оборони ОДА Олександр Чалий доповів про результати обліку захисних споруд в області. За його словами, проведено технічну інвентаризацію 400 захисних споруд цивільного захисту, що складає 61 % від загальної кількості (657). Гостро стоїть питання щодо інвентаризації захисних споруд комунальної форми власності та безгосподарних, з 354 не проведено інвентаризацію 129 споруд.

Слід зазначити, що з цих 129 споруд 88 обліковуються у багатоквартирних житлових будинках та призначені для укриття їх мешканців. Це питання вже декілька років поспіль не вирішується. Насамперед це стосується об’єктів на території Старобільського, Сватівського та Щастинського районів.

Враховуючи зазначене, Олександр Чалий наголосив, що органам виконавчої влади, органам місцевого самоврядування спільно з балансоутримувачами захисних споруд необхідно вжити заходів щодо: завершення проведення технічної інвентаризації захисних споруд цивільного захисту; проведення обстеження та приведення стану утримання захисних споруд до готовності для використання за призначенням; взяти на облік безгосподарні захисні споруди цивільного захисту.

Олексій Смирнов звернувся до очільників райдержадміністрацій з вимогою відповідально поставитись до виконання цього важливого завдання. Крім того, він виніс на голосування членам комісії затвердити графік контролю за інвентаризацією об’єктів цивільного захисту, утворити профільні комісії на місцях та систематично доповідати про стан виконання завдань, а також вжити заходів щодо приведення стану утримання захисних споруд до готовності для використання за призначенням.

Також директор Департаменту доповів про затвердження Організаційно-методичних вказівок з підготовки населення Луганської області до дій у надзвичайних ситуаціях на 2022 – 2023 роки. За його словами структурний підрозділ разом з Навчально-методичним центром цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Луганської області були розроблені Організаційно-методичні вказівки.

Ці рекомендації направлені на розвиток системи функціонального навчання керівного складу та

фахівців, діяльність яких пов’язана з організацією і здійсненням заходів з питань цивільного захисту, як фактору забезпечення спроможності територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту Луганської області та її ланок до дій в умовах загрози чи виникнення надзвичайних ситуацій. Також передбачається координацію та здійснення спільних дій із забезпечення підготовки органів управління та сил цивільного захисту до дій у разі загрози і виникнення надзвичайних ситуацій, в умовах особливого періоду та терористичного акту шляхом проведення регіональних, місцевих та об’єктових командно-штабних, штабних та спеціальних навчань і тренувань з питань цивільного захисту. Головним аспектом методичних вказівок має стати  створення належних умов для розвитку і забезпечення дієвого функціонування освітньої підсистеми навчання дітей дошкільного віку, учнів та студентів діям у надзвичайних ситуаціях.

За підсумком доповіді, Організаційно-методичні вказівки з підготовки населення Луганської області до дій у надзвичайних ситуаціях на 2022 – 2023 роки були винесені на розгляд і затвердження членами Комісії.