Прес-центр19 лютого 2022, 19:02

На відміну від 2014 року Україна готова до будь-якого розвитку подій, – Сергій Гайдай за підсумками наради з Іриною Верещук в Станиці Луганській

Про це очільник Луганщини заявив на пресбрифінгу в Станиці Луганській по завершенні робочої  наради щодо координації дій у разі загострення ситуації уздовж лінії розмежування.

«Ми продовжуємо фіксувати величезну кількість провокацій з боку російсько-окупаційних військ. Проте ситуація в області є стабільною. Евакуацію населення проводити не збираємося, але якщо станеться загострення і виникне потреба рятувати населення, то в нас є розуміння, куди саме, на якому транспорті і яку кількість людей вивозити. Крім того, багато власників готелів і санаторіїв, розташованих на заході країни, готові прийняти жителів Луганщини. План евакуації про всяк випадок складений», – наголосив Сергій Гайдай та зазначив, що на відміну від 2014 року Україна готова до будь-якого розвитку подій. 

Відповідаючи на запитання представників ЗМІ щодо можливої організації гуманітарного коридору для людей, які прямуватимуть з тимчасово окупованих територій, він пояснив – для цього, перш за все, необхідно досягти домовленостей на засіданні Тристоронньої контактної групи: «Нам потрібні гарантії безпеки з боку Російської Федерації».

Сергій Гайдай підкреслив, що Президент Володимир Зеленський на різних світових майданчиках докладає максимум зусиль для вирішення ситуації дипломатичним шляхом.

«Люди не повинні страждати від політиків РФ, які свої амбіції ставлять вище за людські життя. Ми прагнемо мирного врегулювання та повернення до режиму тиші. Найбільшою проблемою є активні обстріли з боку бойовиків. Крім того, на тимчасово окупованих територіях зростає кількість повідомлень щодо очікуваних терактів, в яких планується звинуватити українських військових. Наголошую, що Україна не організовує жодних провокаційних дій, тим більше на об’єктах промисловості», – поінформувала журналістів Віце-прем'єр-міністр України – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

Як повідомив начальник Луганського прикордонного загону Юрій Петрів, наразі на КПВВ «Станиця Луганська» не уведено ніяких обмежень на вихід чи вхід. Станом на 15:00 (коли розпочався пресбрифінг) у напрямку тимчасово окупованої території лінію розмежування перетнули більше 550 осіб, в зворотному – понад 840. Це звичайний середньодобовий показник. Пункт пропуску працює за поточним графіком – з 08:00 до 16:00.

За словами тимчасово виконуючого обов'язки начальника ГУ ДСНС у Луганській області Павла Корчагіна, на цілодобовому чергуванні знаходяться 280 осіб особового складу, а також 62 одиниці пожежно-рятувальної та піротехнічної техніки. 2130 осіб особового складу та 139 одиниць техніки перебувають у постійній готовності.

Начальник Управління превентивної діяльності ГУ НП в Луганській області Ігор Масюк зазначив, що поліція регіону переведена на посилений варіант несення служби. Щоденно на службу заступають 1000 правоохоронців, до цього їх кількість була вдвічі меншою. Організоване цілодобове чергування в місцях та на об'єктах, найбільш вразливих до провокаційних дій.

Керівник Станично-Луганської селищної військово-цивільної адміністрації Альберт Зінченко додав, що на сьогодні ніякої необхідності в евакуації населення немає.

За допомогою жителі області можуть звернутися на цілодобову «гарячу лінію» Департаменту з питань цивільного захисту та територіальної оборони облдержадміністрації за телефонами:

(095) 910-19-20, (096) 298-51-00 та (06452) 4-11-03.