Прес-центр19 лютого 2023, 17:02

У Рівному створять дорадчий орган з питань ВПО при міській раді

У Рівному в рамках програми «Єднання заради дії» відбувся регіональний форум «Інтеграція переселенців на Рівненщині: проблеми, рішення та роль Ради ВПО».

Участь у заході взяли внутрішньо-переміщені особи, громадські організації та ініціативи, представники влади, зокрема, Кремінської міської військової адміністрації. Адже від початку повномасштабного вторгнення Рівненщина прихистила понад 80 тисяч людей, у їх числі, і мешканці Кремінської громади.

Отже, переселенці, влада, бізнес і громада зустрілися, щоб разом напрацювати шляхи вирішення проблем внутрішньо переміщених осіб.

Говорили про самоорганізацію ВПО, надання правової, психологічної, гуманітарної, фінансової допомоги, забезпечення доступу до медичних і соціальних послуг, працевлаштування та професійну перекваліфікацію, організацію місць компактного проживання ВПО, воєнні злочини російської федерації в Україні тощо.

У панельній дискусії «Взаємодія ВПО, влади та бізнесу» спікером виступила заступниця начальника Кремінської міської ВА Наталя Макогон. Вона поділилася досвідом Кремінської громади у подоланні викликів, спричинених війною.

Розповіла, як відновлювався процес надання освітніх, соціальних, психологічних та адміністративних послуг, про організацію гуманітарних осередків для ВПО Кремінщини по всій країні та підтримку переселенців громади сьогодні.

Учасники заходу підписали резолюцію про створення координаційного дорадчого органу з питань ВПО при Рівненській міській раді. Це допоможе переселенцям налаштувати контакт із владою, поліпшити їх соціально-економічну інтеграцію та пришвидшити адаптацію до життя на новому місці.

Форум проведено в межах програми «Єднання заради дії», що реалізується IREX в Україні разом з Благодійною організацією «Благодійний фонд «Стабілізейшен Суппорт Сервісез» та за підтримки Державного департаменту США.