Прес-центр27 липня 2021, 11:07

Обласний тренінг «Вивчення стану малих річок» – продовження юннатівського літа на Луганщині

У рамках запровадження активних форм роботи з дітьми в літній період Луганським обласним центром еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді в місті Кремінна проведено обласний тренінг з вивчення стану малих річок Луганщини на прикладі річки Красна.

Даний захід є продовженням роботи обласної еколого-натуралістичної експедиції «Зелений щит», яка поновила свою роботу цьогоріч та присвячена 30-річчю Незалежності України, в рамках всеукраїнських природоохоронних акцій «Річки мого дитинства» та «Мала річка моєї Батьківщини».

До вивчення долучились учні з Красноріченького ліцею, Кремінських закладів загальної середньої освіти № 1, 2, 3, 5 та закладів загальної середньої освіти Сєвєродонецької міської ВЦА. Всіх їх об’єднало те, що вони живуть біля річки Красна, яка є притокою найбільшої річки на Сході України – Сіверського Донця. Всього у тренінгу взяли участь 40 учнів та 10 педагогів.

Було визначено 5 локацій:

- визначення стану водойми шляхом проведення хімічного аналізу проб води та біотестування (визначення основних представників мікрофлори та мікрофауни);

- вимірювання швидкості та прозорості води річки Красна;

- визначення кисневоутворюючої здатності заплавних рослин та основних параметрів базових порід дерев;

- вивчення основних забруднювачів та показників екологічної стабільності малих річок;

- малювання річки з натури різними техніками.

При проведенні заходу дотримувались санітарно-гігієнічні вимоги: кожна дитина отримала індивідуальну маску та дезінфікуючий засіб.

Після завершення навчань педагоги та діти поділилися своїми враженнями. Всі були задоволені, бо в умовах карантинних обмежень вже скучили за активними формами роботи безпосередньо в природі та можливості спілкування зі своїми однодумцями.

Учні - учасники тренінгу отримали сертифікати. Педагогів чекають листи-подяки та відповідні сертифікати.

Зазначимо, долучення учнівської молоді до вивчення екологічних проблем регіону має важливе значення.

Проведення тренінгу стало можливим завдяки спільним діям Департаменту освіти і науки та Департаменту комунальної власності, земельних, майнових відносин, екології та природних ресурсів Луганської облдержадміністрації. Фінансову підтримку надала Програма Організації об’єднаних націй із відновлення та розбудови миру (ПРОООН).