Прес-центр13 жовтня 2024, 09:10

Окупанти не визнають видані в «лнр» російські паспорти – при поверненні з-за кордону проводять посилені фільтрації, через брак техніки у Лутугинській громаді не вивозять побутове сміття, по Балці Журавці поцілили зі ствольної артилерії

«У районі Балки Журавки росіяни застосовують усе наявне озброєння. Лише за учора вони щонайменше 23 рази вели вогонь з артилерійських установок. Загрожували нашим бійцям скидами 49 безпілотників, – поінформував очільник Луганщини Артем Лисогор. – На Лиманському напрямку загарбники тиснули на ділянці поблизу Греківки та Балки Журавки. На Куп’янському – біля М’ясожарівки. Українські військові мужньо стримують противника».

Примусова паспортизація жителів окупованої Луганщини триває. За півроку, які минули після виборів путіна, коли з’ясувалося, що відсоток паспортизованих значно відрізняється від офіційно заявленого, ситуація радикально не змінилася. Як і статус документа, виданого у так званій «лнр» – його, як і раніше, не визнають на росії. У разі виїзду на територію рф на луганчан, попри наявність паспорту рф, очікують додаткові перевірки. При поверненні з-за кордону – посилені фільтрації. Такі ж самі, як і для тих, в кого відсутні документи російського зразка. Можуть заборонити повернутися навіть із паспортом рф. росіяни не визнали населення окупованої території. Ці люди для них чужі.

У населених пунктах Лутугинської громади, територія якої захоплена з 2014 року, за цей час утворилися десятки стихійних звалищ. Місцеві жителі неодноразово звертатися до окупаційної влади стосовно вивозу побутового сміття, однак щоразу отримували відмову. Аргумент один – брак спеціалізованої техніки і персоналу. Куди поділося нещодавно надане росією обладнання – не відповідають.