Прес-центр5 липня 2021, 09:07

Представників громад навчали енергоефективності

В облдержадміністрації відбувся регіональний семінар «Підвищення енергоефективності територіальних громад Луганської області».
В умовах реформи децентралізації політика енергоефективності є одним з основних чинників економічного розвитку та підвищення рівня комфорту в громадах, а досягнення стійкого економічного розвитку не може бути забезпечене без істотного зменшення енергоспоживання.
В Луганській області реалізується декілька напрямків з енергозбереження.
1. Бюджетні установи беруть участь у проєкті з автоматизації баз даних енергетичних та експлуатаційних характеристик будівель. До бази даних включені ті будівлі, що утримуються за рахунок коштів обласного бюджету. Проєкт є підготовчим етапом до формування загальнонаціональної бази даних енергетичних та експлуатаційних характеристик будівель та сприянню до впровадження систем енергоменеджменту в будівлях публічного сектору. Всього залучено 60 установ.
2. Продовжується реалізація місцевих Програм з відшкодування частини суми кредиту на енергоощадний матеріали та обладнання («теплі кредити»). Суть Програми полягає в тому, що жителі області отримують кредити на впровадження енергозберігаючих заходів з відшкодуванням від 5% до 10% суми кредиту з місцевих бюджетів.
Загальний обсяг фінансових ресурсів, залучених з місцевих бюджетів Луганської області у період 2016-2021 років, в рамках цих програм складає 4,1 млн грн.
3. За напрямком залучення інвесторів у енергоощадження бюджетних установ в області реалізується 10 енергосервісних договорів на загальну суму 9,2 млн грн.
Під час заходу обговорювалися питання методичних рекомендацій Держенергоефективності щодо впровадження енергоменеджменту; щодо вигоди від матеріального стимулювання енергоменеджерів, щодо розподілу та використання коштів, заощаджених від енергоменеджменту для реінвестиції в енергоефективність бюджетних установ.