Прес-центр26 липня 2021, 09:07

Упродовж ІІ кварталу борги з виплати зарплат на підприємствах області зменшені майже на 100 мільйонів гривень

Перший заступник голови облдержадміністрації Олексій Смирнов провів засідання тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.

Її членами розглянуте питання погашення заборгованості із заробітної плати комунальними підприємствами-боржниками та заходи, спрямовані на зменшення цієї заборгованості.

Олексій Смирнов зазначив, що станом на 1 червня заборгованість із заробітної плати на підконтрольній українській владі території області склала 34,5 млн гривень на 21 економічно активному підприємстві.

При цьому 62,3 % заборгованості припадає на державних підприємствах вугледобувної галузі. Порівняно із січнем поточного року сума заборгованості зменшилася на 87 %.

Наголошено, що в облдержадміністрації питання погашення заборгованості із заробітної плати на постійному контролі, що призвело до зменшення суми боргів.

Зокрема, впродовж квітня-червня 2021 року загальна сума боргу зменшена майже на 98 млн гривень.

Окрему увагу приділено комунальним підприємствам, які, мають найбільшу суму заборгованості. На 12 комунальних підприємствах сума боргу - 7,6 млн гривень, що на 2,5 млн гривень більше із початком року.

По підприємствах-боржниках також проаналізована робота виконання графіків погашення заборгованості, яка перебуває на щомісячному контролі облдержадміністрації. Про вжиті заходи заслухані керівники та представники підприємств області.

Відносно керівників підприємств-боржників буде вжито заходи, регламентовані чинним законодавством: попередження про персональну відповідальність за порушення строків виплати зарплати, розірвання контракту через допущення/нарощування заборгованості, та відкриття кримінальних проваджень відповідно до статті 175 КК України (невиплата заробітної плати).

Підбиваючи підсумки, Олексій Смирнов наголосив на важливості скоординованих дій органів виконавчої влади та місцевого самоврядування з керівниками комунальних підприємств щодо погашення заборгованості з виплати заробітної плати.

Засідання відбулося за участі членів комісії, керівників структурних підрозділів облдержадміністрації, територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади, голів райдержадміністрацій, заступників керівників міських військово-цивільних адміністрацій Сєвєродонецька та Лисичанська, заступника Рубіжанського міського голови та представників комунальних підприємств-боржників.