Прес-центр8 жовтня 2022, 08:10

Понад 30 жителів Біловодська напередодні псевдореферендуму вивозили до Луганська для перевірки, на росії урядовці вбачають відновлення Лисичанська перспективніше за Сєвєродонецьк та думають, як позбавитися Попасної

Майже усі ремонтники, які виконували хоча б поточні ремонти, із так званої «лнр» виїхали, а амбітні обіцянки в росіян ще залишилися.

Так, в уряді рф вважають, що насамперед потрібно відбудовувати Лисичанськ, а вже потім – Сєвєродонецьк. Мотивація – обсяг руйнувань і, відповідно, коштів, які знадобляться.

Якщо протягом цих трьох місяців на росії всі ці пошкодження розглядали виключно з дронів, то, напевно, вони праві. Однак в самому Лисичанську пошкоджені десятки кілометрів критичної інфраструктури, системи водо-, тепло- та газопостачання, насосні станції тощо. Ця відбудова потребує грошей набагато більше, ніж у компактному Сєвєродонецьку. Вкотре – цілі є, обґрунтування виключно поверхові.

Втім, по Попасній все більш-менш однозначно – якщо росії не потрібен вагоноремонтний завод, то житловий фонд можна не відбудовувати. Люди? На рф не чули про таке.

Проте щось не те почули окупанти у Біловодську. Тому більше ніж 30 місцевих мешканців напередодні так званого «референдуму» за доносами вивезли до Луганська, де піддавали перевірці на поліграфі. Частина з цих людей вже повернулася додому і зачекалася на ЗСУ.

Як і у Троїцькому, звідки колаборанти разом із сім’ями втікають в бік Луганська. Там їм окупанти знайдуть, чим зайнятися. До прикладу, направлять до Новосвітловки, де місцева лікарня переповнена, а зайвих рук не вистачає. Бо днями туди привезли близько трьохсот поранених осіб із числа ув’язнених рф, які погодились воювати на території Україні.

Буде більше – лише за 7 жовтня авіація Сил оборони України завдала 30 ударів. Підтверджено ураження 24 місць зосередження озброєння та військової техніки, а також 6 зенітних ракетних комплексів противника. Крім того, підрозділи ППО збили два ворожих гелікоптери.

Ракетні війська і артилерія за минулу добу уразили два пункти управління, один район зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, два райони вогневих позицій артилерії, радіолокаційну станцію та комплекс радіоелектронної боротьби противника.

Підрозділи Сил оборони України відбили атаки противника в районах населених пунктів Виїмка, Бахмутське, Красна Гора, Бахмут, Майорськ, Озерянівка, Зайцеве, Одрадівка, Андріївка, Первомайське, Красногорівка, Веселе, Кам’янка, Побєда, Невельське, Новомихайлівка та Тернові Поди.

Упродовж доби росіяни обстріляли десятки населених пунктів, зокрема:

- на Краматорському напрямку: Спірне, Білогорівка, Верхньокам’янське, Серебрянка, Григорівка, Дронівка, Веселе, Терни, Райгородок, Торське, Іванівка, Греківка;
- на Бахмутському напрямку: Яковлівка, Соледар, Бахмут, Бахмутське, Іванград, Опитне, Майорськ, Нью-Йорк, Виїмка, Роздолівка, Веселе, Одрадівка, Білогорівка, Зайцеве.