Прес-центр10 грудня 2022, 14:12

День прав людини

Дорогі земляки!

Сьогодні ми уперше відзначаємо День прав людини.

Його встановлено учорашнім Указом Президента задля утвердження і забезпечення прав і свобод людини, що є головним обов'язком держави, посилення консолідації українського суспільства, на підтримку рішення Генеральної Асамблеї ООН на честь ухвалення Загальної декларації прав людини.

Її прийняли у 1948 році, після того, як широкому загалу стали відомими злочини нацистів, аби посилити наші з вами права.

Права, якими нехтує зараз росія. Її керівники перетворили населення своєї країни у всевіруючу зграю та позіхають на нашу свободу, на батьківщину, на життя українців. Поставили за мету зламати код нашої нації.

Бесчинства проти людини, які вчинили рашисти на Київщині, Харківщині, Херсонщині, побачив увесь цивілізованих світ.

Як і тоді, понад сім десятиліть тому. Щоправда, ворог був іншим – методи та жорстокість не змінилися.

Ми ще не знаємо, що на нас очікує після деокупації рідної Луганщини. Вже зафіксовано багато фактів катувань та викрадення жителів регіону. 415 офіційно встановлених загиблих під час ворожої агресії, сотні могил у дворах, тортури та зникнення. Відомі факти, коли луганчани, що не евакуювалися, перебували у катівнях по два місяці. Але масштаби злочину росіян на дружньому для них Донбасі ми зможемо оцінити вже після визволення.

Упевнений, покарання обов’язково прийде. Ця війна проти української нації сколихнула світ – виявила слабкі сторони деяких міжнародних зобов’язань, організацій, які багато років виконували свої функції лише на папері та виявилися неготовими або неспроможними захистити наші з вами права.

Втім, українці мають беззаперечну підтримку країн-лідерів та багатьох інших держав. Ми переможемо, повернемося до мирного життя і вимагатимемо справедливого покарання за усіх, чиї права були обмежені, а життя скорочено росіянами.

Слава Україні!

З повагою
Начальник Луганської обласної
військової адміністрації
Сергій ГАЙДАЙ