Прес-центр12 грудня 2022, 15:12

Нові можливості подання заяв для отримання субсидії

Звернення громадян з питання надання житлових субсидій відтепер можна подавати не тільки на особистому прийомі, а і в електронній формі через особистий електронний кабінет вебпорталу електронних послуг Пенсійного фонду України або через портал «Дія» та на сайті Міністерства соціальної політики України.

Залишилась можливість звернення громадян з питань надання субсидій до уповноважених посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади та посадових осіб Центрів надання адміністративних послуг, а також з’явилась можливість звертатися до сервісних центрів Пенсійного фонду України.

Звертатися за призначенням субсидії та пільг на оплату житлових комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу можливо до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду України, незалежно від реєстрації та місця проживання.

Для громадян, які вже отримують житлові субсидії, нічого не змінилося. Особи, як і раніше будуть отримувати відповідні кошти на свій банківський рахунок або через поштове відділення.
Зміни стосуються тих, хто звертається за субсидією вперше.

Для оформлення субсидії з 1 грудня особам, які ще не подавали документи на отримання субсидії, необхідно написати заяву і подати її разом із декларацією про доходи до органів Пенсійного фонду України.

При поданні заяви для отримання субсидії треба надати наступні документи:
- договір найму (оренди) житла (за наявності);
- довідки про доходи (при зазначенні в декларації доходів, інформація про які відсутня у ДФС, ПФУ);
- інші документи, необхідні для розгляду питання по суті (у разі потреби), що підтверджують непроживання особи за місцем проживання.
Підтвердити місце реєстрації (важливо для ВПО) можливо такими документами:
• довідки про оплату житлово- комунальних послуг в іншому житловому приміщенні;
• договори оренди житла в іншому місті.

Особи, які втратили роботу під час воєнного стану та отримують допомогу після реєстрації в центрі зайнятості, можуть отримати субсидію за умови, що особа офіційно перебуває на обліку в центрі зайнятості і в середній дохід буде враховуватися розмір призначеної допомоги по безробіттю за повний місяць, що передує місяцю звернення за призначенням субсидії. Таким чином, безробітні зможуть звернутися за субсидією наступного місяця після реєстрації в якості безробітного.

Якщо особа звертається про державну допомогу до 15 грудня 2022 року, то субсидія буде призначена на цей опалювальний сезон, а якщо після цієї дати, то субсидія назначається з місяця, в якому надійшла заява.