Прес-центр23 листопада 2023, 17:11

Членів Координаційного центру підтримки цивільного населення при облдержадміністрації навчили правильно комунікувати із ветеранами

В рамках засідання Координаційного центру підтримки цивільного населення при облдержадміністрації Інна Сазонова, регіональний координатор з питань психічного здоров’я в Луганській області, провела тренінг щодо особливостей комунікації з ветеранами та підтримки їх ментального здоров’я.

«Жодна з країн не має досвіду адаптації ветеранів та ветеранок в такому масштабі, який опановуватиме Україна. Чотири мільйони – саме стільки, за попередніми підрахунками, після Перемоги буде в Україні ветеранів, членів їхніх сімей та сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць», - зазначила Інна Сазонова.

Перед українським суспільством стоїть складне завдання: забезпечити їм комфортне повернення до мирного життя.

Адже посттравматичний стресовий розлад матимуть 30 % колишніх військових. Наразі демобілізація відбувається у зв'язку зі станом здоров'я. І вже спостерігається перевантаження системи охорони здоров'я, соціального захисту.

Серед основних складових системи повернення ветеранів до цивільного життя вона назвала: якісні та дієві послуги для ветеранів, економічну активність та ветеранський бізнес, успішну реабілітацію, доступне житло та вшанування подвигу військових.

Регіональна координаторка з питань психічного здоров’я акцентувала, що реінтеграція - довготривалий та складний процес, який відбувається одночасно на індивідуальному та соціальному рівнях. Елементами повноцінної реінтеграції є: освіта/перекваліфікація, працевлаштування/відкриття власної справи, участь в громадсько-політичному житті, кар’єра в політиці.

Обов’язковим попереднім етапом перед реінтеграцією є реабілітація, фізична та психічна, а також реадаптація.

Реадаптація – короткотерміновий процес, спрямований стабілізацію, задоволення базових потреб в наданні притулку та безпеці, забезпечення їжею, одягом, медикаментами та медичними послугами, тренінгами та навчанням, тимчасова робота.

Суспільство має ще заслужити довіру у ветеранів, адже за даними опитувань, наразі 60 % з них довіряють тільки своїм побратимам, 30 % - рідним і близьким, 10 % - іншим категоріям.