Прес-центр24 листопада 2023, 14:11

Державні службовці з Луганщини взяли участь в інформаційному дні з питань євроінтеграції

24 листопада за сприяння Кабінету Міністрів України в онлайн-форматі відбувся загальнонаціональний інформаційний день щодо популяризації можливостей Програми Європейського Союзу «Interreg Europe».

Згадана програма направлена на покращення управління співробітництвом через посилення спроможності суб’єктів, удосконалення наявних інструментів, формування спільних рішень для протидії викликам у реалізації політики згуртованості Європейського Союзу.

У рамках інформаційного дня розглянуто питання імплементації та реалізації Програми, її ключові особливості, приклади проектів, умови участі для потенційних українських учасників, Policy Learning Platform. Ураховуючи, що вже з наступного року українські учасники зможуть доєднатися до можливостей Програми, вже на цьому етапі важливо забезпечити максимальне поширення інформації про Програму, кращі практики, рекомендації та умови участі.

Цільовою аудиторією Програми є, в першу чергу, органи місцевого самоврядування, асоціації, агенції регіонального розвитку, а також державні органи, природні парки, освітні установи, інші неприбуткові організації, які готові спільно напрацьовувати кращі рішення для регіонального та територіального розвитку спільно з партнерами з країн-членів ЄС.

Співпраця партнерів відбувається у рамках таких цілей політики згуртованості:

- розумна Європа (інноваційний потенціал, конкурентоспроможність малого та середнього бізнесу, цифровізація);

- зелена Європа (енергоефективність, розумні енергетичні системи, зміна клімату, управління водними ресурсами, циркулярна економіка, природа та біорізноманіття, міська мобільність з нульовим рівнем викидів вуглецю);

- соціальна Європа (ринки праці, охорона здоров’я, культура та туризм, освіта, інтеграція громадян третіх країн);

- з’єднана Європа (сталі транс’європейські транспортні мережі (TEN-T), стала мобільність);

- ближча до громадян Європа (інтегрований розвиток міст та територій за межами населених пунктів).

Реалізація основних положень Програми за участю України запланована на 2024 рік.