Прес-центр23 листопада 2023, 16:11

Координаційний центр підтримки цивільного населення розглянув роботу із ВПО Рубіжанської громади, особливості комунікації із ветеранами та питання протидії насильству

Питання інституційної підтримки внутрішньо переміщених осіб з Луганської області, ветеранів війни та членів сімей загиблих обговорили на засіданні Координаційного центру підтримки цивільного населення при облдержадміністрації, яке провела заступниця голови ОДА Катерина Безгинська.

Так, досвідом роботи із ВПО поділилась заступниця начальника Рубіжанської міської військової адміністрації Аліса Міщенко.

Гуманітарний штаб «Луганщина моя» у місті Вінниця, яким опікується громада, працює понад рік. Наразі соціальні, адміністративні та медичні послуги тут отримують 3 310 переселенців з нашої області. У хабі проводять прийом сімейний лікар, невролог, психіатр, акушер-гінеколог, онколог, лікар УЗД. Консультують представники Головного управління Пенсійного фонду України в Луганській області та Центру надання адміністративних послуг, надається правова допомога, зокрема щодо реєстрації пошкодженого  майна.

Впроваджуються різноманітні культурні послуги: для дітей облаштовані патріотичні інсталяції «Моя Луганщина» та «Рубіжанський меморіал», полиця для буккроссінгу, пересувний бібліотечний пункт, інші розважальні заходи. Функціонує Клуб людей поважного віку. Разом з тим людям надається гуманітарна допомога.

Регіональний координатор з питань психічного здоров’я в Луганській області Інна Сазонова провела для членів Координаційного центру тренінг щодо особливостей комунікації з ветеранами та підтримки їх ментального здоров’я.

Також в рамках засідання розглянуто ситуацію із домашнім насильством у країні, а також проведення Всеукраїнської кампанії «16 днів проти насильства» у Луганській області.

Як зазначив начальник УПД ГУНП у Луганській області Ігор Масюк,  у поточному році до поліції надійшло 216,2 тис. заяв про факти домашнього насильства, що на 21,8 % більше, ніж у минулому, 85,5 тис. – надійшли повторно. Крім того, частішають випадки домашнього насильства у родинах військових. Через соціальну нестабільність внутрішньо переміщені родини також уражені цим негативним явищем, що є новим викликом для усіх служб підтримки. За результатами розгляду звернень  щодо домашнього насильства майже 121,0 тис.  кривдників притягнута до відповідальності.

Враховуючи ситуацію, поліцією проведено низку інформаційних заходів: консультації для ВПО у шелтерах  та гумхабах, а також у рамках всеукраїнської кампанії «Це не Ок».

Директор Департаменту соціального захисту населення Елеонора Поліщук повідомила, що Регіональним планом заходів із проведення щорічної Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» у Луганській області заплановано 28 заходів на рівні області, та понад 400 різноманітних акцій у громадах.

Це: інформаційно-просвітницькі зустрічі, дайджести, дискусії, тренінги на тему протидії насильству, СНПК, групові супервізії для спеціалістів, які надають допомогу населенню, виставки малюнків, фоточеленджи, флешмоби тощо.