Прес-центр24 листопада 2023, 12:11

Різницю між першою та другою повісткою пояснили у Сухопутних військах ЗСУ

Зокрема, перша повістка вручається військовозобов’язаному громадянину віком від 18 до 60 років для уточнення його облікових даних.

Після її одержання людина має з’явитися до Територіального центру комплектування та соціальної підтримки, де вона перебуває на обліку, пройти медичний огляд для з’ясування стану здоров’я. А також надати пакет документів, зокрема про фах, освіту, сімейний стан, наявність чи відсутність причин для отримання відстрочки.

Якщо є підстави для відстрочки, то військовозобов’язаний не підлягає призову під час мобілізації.

Важливо, що у випадку, коли в людини є скарги на здоров’я і її визнають обмежено придатною, то її, за потреби, можуть призвати для проходження служби в тилу.

Коли стан здоров’я дозволяє проходити військову службу і водночас в людини немає причин для відстрочки, при потребі в її професії видають другу повістку відповідно до мобілізаційного розпорядження.

Згідно з ним, військовозобов’язаного направляють до навчального центру, де він проходить бойове злагодження від одного місяця і більше. Місяць – це термін навчання професії стрільця. Строк навчання збільшується пропорційно до складності програми.

І тільки після цього військового направляють до підрозділу, в який його розподілять.