Прес-центр16 жовтня 2018, 14:10

Цьогоріч обсяг експорту харчової та переробної галузей області складає понад 25 мільйонів доларів США, – брифінг

Про розвиток харчової та переробної галузей Луганщини сьогодні, 16 жовтня, на брифінгу для ЗМІ розповіла директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Лариса Бичкова.

Вона відзначила, що харчова промисловість відіграє значну роль в економічному житті області.

Харчову та переробну промисловість Луганської області на підконтрольній українській владі території представляють 35 підприємств великого й середнього бізнесу, а також 83 малих у восьми підгалузях: хлібопекарська, борошномельно-круп’яна, олійно-жирова, м’ясна, молочна, пиво-безалкогольна, комбікормова, кондитерська.

За І півріччя 2018 року середньооблікова кількість штатних працівників на підприємствах галузі склала 2003 особи, що на 1 % більше до відповідного періоду минулого року.

Для підвищення конкурентоспроможності продукції на внутрішньому та зовнішньому ринках станом на кінець вересня впроваджено систему управління безпекою продуктів харчування (HACCP) та систему управління якості відповідно до вимог міжнародних стандартів (ISO серії 9000 та 22000) на дев’яти підприємствах харчової та переробної промисловості. В стадії впровадження перебувають ще п’ять підприємств молочної, пивоварної, рибної та м’ясопереробної галузей.

Лариса Бичкова акцентувала, що обсяг експорту харчової та переробної галузей за січень-липень поточного року склав 25,39 млн доларів США. З них жири та олія – 12, 38 млн доларів, зернові культури – 4,12 млн доларів.

Головним джерелом інвестицій є власні кошти підприємств. У технологічній структурі капітальних вкладень переважають витрати на впровадження прогресивних технологічних процесів, реконструкцію та технічне переоснащення діючих підприємств, освоєння виробництва нової конкурентоспроможної продукції.

Так, у 2018 році у ПрАТ «Біловодський маслоробний завод» встановлено обладнання «Бактофуга», призначене для бактеріальної та механічної очистки молока, що дозволяє знизити загальну кількість бактерій у 8-9 разів i видалити 95-98 % спор.

До кінця року на ПСП «Агрофірма «Привілля» планується завершення будівництва цеху з переробки молока, у ТОВ «Марківський сироробний завод» – впровадження лінії для сушки підсирної сироватки, у ФОП Привалов Л.М. – реконструкція бійні та фасувального цеху для перепілок.

Пріоритетними напрямами подальшого розвитку підприємств харчової та переробної промисловості є завантаження існуючих потужностей виробництва, впровадження новітніх технологій, технічне переоснащення, поліпшення якості та розширення асортименту продукції.

Також Лариса Бичкова привітала працівників харчової промисловості Луганщини з їх професійним святом, яке відзначатимуть у третю неділю жовтня.