Прес-центр24 жовтня 2018, 17:10

На дорогах країни посилили безпеку пішоходів під час перетину проїзної частини

З початку осені діють нові державні будівельні норми щодо проектування вулиць і доріг в населених пунктах (ДБН В.2.3-5:2018 «Вулиці і дороги населених пунктів»).

Введено обов’язкове облаштування острівців безпеки на нерегульованих пішохідних переходах через проїзну частину з чотирма та більше смугами руху. Це переходи, які не мають світлофора чи регулювальника.

Згідно з ДБН, мінімальна ширина острівця безпеки в місці пішохідного переходу повинна бути не менше 2 м, мінімальна довжина – 8 м. Вони можуть облаштовуватися на розділовій смузі або шляхом звуження смуг руху до 2,75 м і вигину осі смуги руху.

Центральні острівці безпеки мають відрізнятися за типом покриття, структурою чи кольором, переважно бути піднятими над проїзною частиною з можливістю безперешкодного руху пішоходів, виділеними розміткою або мати зигзагоподібний вид з огорожею дорожнього безбар’єрного типу.

У разі неможливості влаштування острівця безпеки на нерегульованому переході, необхідно передбачати регульовані пішохідні переходи – такі, що мають справний світлофор або рух на яких керується регулювальником.

Новий ДБН був розроблений фахівцями ДП «ДерждорНДІ» на заміну попереднього ДБН, який діяв з 2001 року.