Прес-центр22 жовтня 2018, 20:10

Надзвичайний та Повноважний Посол CША в Україні відвідала Луганщину

Сьогодні, 22 жовтня, Надзвичайний та Повноважний Посол Сполучених Штатів Америки в Україні Марі Йованович здійснила візит до Луганської області, під час якого відвідала КПВВ «Станиця Луганська» та зустрілася з керівництвом облдержадміністрації у Сєвєродонецьку.

На зустрічі в облдержадміністрації було розглянуто низку проблем життєдіяльності Луганщини. Так, виконуючий обов’язки голови обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації, перший заступник голови Сергій Філь відзначив важливість того, що члени делегації відвідали КПВВ «Станиця Луганська» та побачили належний рівень комфорту, створений для громадян українською владою.

У свою чергу, Марі Йованович зауважила, що звертаючись до людей на пункті пропуску з питанням «що саме я можу передати Уряду у Вашингтоні?», у відповідь почула – бажання досягнення миру.

«Якщо би ми змогли допомогти саме у цьому, то мали б вирішення й інших нагальних проблем», – зауважила Надзвичайний та Повноважний Посол США у нашій державі.

Однією з найактуальніших проблем для області, як зауважив заступник голови облдержадміністрації Юрій Клименко, є надійне електропостачання. Електропідстанцію у Кремінній, яка з’єднає Луганщину з Об'єднаною енергетичною системою України, побудують тільки у наступному році.

Тож, учасники зустрічі обговорили можливі шляхи вирішення ситуації, що склалася навколо Луганської ТЕС у місті Щастя, яка залишається єдиним потужним підприємством з вироблення електроенергії в області та має запас вугілля до початку листопада. Цю сировину антрацитової групи воно отримувало з території РФ. Зараз постачання вугілля припинено. З підконтрольної українській владі території його неможливо забезпечити у необхідному обсязі через відсутність залізничного сполучення з ТЕС.

Цю проблему, за словами Надзвичайного та Повноважного Посла CША в Україні, вона має порушити у Києві.

Питання розвитку вищої освіти та інформаційної війни підіймав директор Департаменту зовнішніх зносин, зовнішньоекономічної та інвестиційної діяльності облдержадміністрації Денис Денищенко.

Для більш детального їх розгляду Марі Йованович запросила учасників заходу до посольства Сполучених Штатів Америки в Україні, а також запропонувала ознайомитися з декількома грантовими програмами, які допоможуть налагодити зв'язок з організаціями, що займаються реалізацією подібних проектів.

«Ми вдячні США за всебічну допомогу, яку вони надають Україні та Луганщині зокрема», – наголосив Сергій Філь.

Завдяки цьому, наприклад, телеканал «UA:Донбас» за надані кошти завершує будівництво сучасної студії та придбав необхідне обладнання для якісного мовлення.

А за допомоги переданій США телевежі висотою 134 м, яку минулоріч встановили у Новоайдарському районі, жителі підконтрольної та тимчасово окупованої території Луганщини мають можливість дивитись українські телеканали та слухати наші радіостанції.

Крім того, Урядом США виділено близько 18 мільйонів доларів міжнародним організаціям, які надають гуманітарні послуги в Україні.

«Ми робимо усе можливе, щоб знайти шляхи мирного вирішення конфлікту на Донбасі. Спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер продовжує роботу за цим напрямом», – зазначила пані Марі Йованович.