Прес-центр22 липня 2024, 11:07

СБУ викрила п’ятьох прислужників окупантів з Луганщини, які пішли на зраду заради посад

СБУ ідентифікувала особи ще п’ятьох громадян України, які погодились працювати в окупаційних структурах «лнр» на керівних посадах.

Так, жителька Лисичанська навесні 2023 року добровільно отримала посаду начальника відділення т. зв. «багатофункціонального центру в місті Лисичанськ лнр». Вона надає населенню «державні послуги» агресора, у т. ч. з «обов’язкового» отримання паспортів та інших документів рф.

Інша правопорушниця у травні 2022 року стала керівником «відділення поштового зв’язку «Старобільск-2» т. зв. «пошти лнр». Колаборантка забезпечує поштовий зв'язок в зоні окупації, поширює друковану пропагандистську продукцію загарбників, стартові пакети незаконної телекомкомпанії «Лугаком», підживлює бюджет «лнр» через рекламні послуги та прийом платежів від населення.

Двоє мешканців Старобільщини очолили «відділи із забезпечення життєдіяльності» села Городище Біловодського району лнр» та села Веселе «Старобільського району лнр». Колаборанти підпорядковують «новій владі» життя окупованих населених пунктів та поповнюють «гаманці» її ватажків.

Від початку широкомасштабного вторгнення на співпрацю з ворогом пішла й мешканка Сватового, яка працевлаштувалася в «пенсійному фонді лнр». Вона отримала місце начальника «відділу персоніфікованого обліку, взаємодії з застрахованими особами та обліку платежів страховиків» у Сватівському районі.

Нав’язуючи населенню різноманітні «послуги» від імені держави-агресора, колаборанти втягують людей у залежність від окупантів та легалізують їхню владу на загарбаній території.

Фігурантам повідомлено про підозру в колабораційній діяльності за ст. 111-1 Кримінального кодексу України.

Триває досудове розслідування, яке проводять співробітники ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях. Процесуальне керівництво здійснюють Луганська та Волинська обласні прокуратури.