Прес-центр14 грудня 2021, 14:12

Навесні розпочнеться реконструкція водоканалу, який постачає питну воду на тимчасово непідконтрольну територію Луганщини

У Білогорівці, де розташована частина потужностей КП «Попаснянський районний водоканал», Віце-прем’єр-міністру України – Міністру з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірині Верещук доповіли про етапи реконструкції об’єкту.

Масштабна модернізація Попаснянського водоканалу орієнтовно розпочнеться вже в березні наступного року.

Віце-прем’єр-міністра України запевнили, що це дозволить не тільки підвищити якість водопостачання населення, а й через 5-7 років після завершення реконструкції зробить підприємство рентабельним.

«Чиста вода – це наше здоров’я, і насамперед наших діточок. Ми щиро вдячні нашим французьким партнерам за допомогу. Я також дякую місцевій владі за їх зусилля в реалізації цього проєкту. У багатьох аспектах цей проєкт є прикладом вдалого інфраструктурного соціального проєкту. Таких проєктів має бути більше», – зазначила Ірина Верещук.

Очільник Луганщини Сергій Гайдай, зокрема, нагадав, що на реконструкцію об’єкта Франція виділила 70 млн євро, про що в травні підписано міжурядову угоду. За його словами, це дозволить зекономити значні кошти, які спрямують на погашення частини боргу.

До речі, працювати над модернізацією водоканалу будуть профільні французькі компанії. Кредит надано на вигідних умовах: на 40 років, з яких 15 років – пільговий період з річною ставкою кредитування 0,0092 %.

Цей водоканал здійснює забір води з поверхневого джерела річки Сіверський Донець та з підземних джерел, займається очищенням та постачання води споживачам Сєвєродонецького та Щастинського районів Луганщини, а також тимчасово окупованої території.

Підприємство складається з чотирьох структурних підрозділів: виробничі майданчики н/ст ЗФС-1,2,3 підйому, відокремлений підрозділ «Світлічанський департамент», відокремлений підрозділ «Попаснянський департамент», відокремлений підрозділ «Станично-Луганський департамент».

Протяжність мереж складає 740,66 км, з них магістральних – 295,89 км.

Стосовно існуючої заборгованості водоканалу, що накопичилась через несплату тимчасово окупованих територій, Ірина Верещук зазначила, що вже розроблений алгоритм взаємодії між центральною, обласною та місцевою владою з цієї проблеми. Сергій Гайдай щоденно докладає про поточну ситуацію та необхідність додаткових дій.

«У мене була розмова з Прем’єр-міністром Денисом Шмигалем щодо функціонування Попаснянського водоканалу. Ми домовились, що знеструмлювати цей об’єкт не будуть – люди отримуватимуть воду», – повідомила Ірина Верещук.

Віце-прем’єр-міністр звернулася до окупаційної влади не робити з людей заручників: «Дозвольте їм користуватися якісною водою, якою ми забезпечуємо тимчасово непідконтрольні території. Заборона користуватися водою є порушенням засадничих прав людей. Тому ми будемо вимушені звертатися до міжнародної спільноти з цього питання».