Прес-центр16 грудня 2021, 14:12

Понад дев’ять тисяч ялинок вже реалізовано цієї зими лісгоспами області, - брифінг

Про проведення на Луганщині передсвяткової ялинкової кампанії на персбрифінгу в облдержадміністрації сьогодні, 16 грудня, розповів перший заступник начальника Луганського обласного управління лісового та мисливського господарства Володимир Шевченко.

Він, зокрема, зазначив, що упродовж грудня 2021 року під час проходження кампанії лісомисливськими господарствами області планується реалізувати 27,7 тисяч новорічних ялинок.

Середня ціна на одну ялинку складатиме 114 гривень. В залежності від її висоти ялинка коштуватиме від 75 до 153 гривень. Придбати новорічну ялинку буде можливо у 44 лісництвах та на території восьми центральних садиб лісомисливських господарств.

Також всіма лісомисливськими господарствами області буде проводитися виїзна торгівля, яка відбуватиметься на ринках Луганщини та на спеціально відведених торговельних майданчиках населених пунктів.

Володимир Шевченко повідомив, що державні лісомисливські підприємства на території державного лісового фонду проводять заготівлю новорічних ялинок при проведенні рубок догляду за лісом в хвойних насадженнях, придержуючись принципу невиснажливого їх використання.

Важливо, що в різдвяно-новорічний період посилена охорона хвойних насаджень по кожному лісгоспу. Крім діючих 29 рейдових бригад, до складу яких входять працівники державної лісової охорони, Національної поліції, Держекоінспекції, додатково створені рейдові бригади по боротьбі з незаконною заготівлею, перевезенням та реалізацію ялинок.

Так, відповідно до чинного законодавства, за кожне незаконно зрубане дерево хвойних порід з грудня по січень порушнику потрібно буде відшкодувати збиток державі від 548 до 960 гривень, а також сплатити адміністративний штраф у розмірі від 510 до 1 020 гривень. Взагалі кожне незаконно зрубане дерево обійдеться порушнику не менше 1058 гривень.

Нагадаємо, що на кожній новорічній ялинці розміщена бирка, за номером якої можна перевірити, де ялинка заготовлена та чи зроблено це легально. Перевірку походження ялинок можливо здійснити на сайті open.ukrforest.com - розділ «Перевірка новорічних дерев».