Прес-центр21 грудня 2021, 09:12

Створення безперешкодного середовища для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення обговорили на засіданні в облдержадміністрації

Заступниця голови облдержадміністрації Катерина Безгинська провела засідання обласного комітету забезпечення доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури.

На початку заходу Катерина Безгинська зазначила, що питання забезпечення безперешкодного середовища для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення в Україні вийшло на новий рівень у зв’язку з затвердженням Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року.

Метою Національної стратегії є формування безперешкодного середовища для осіб з інвалідністю, інших маломобільних груп населення, забезпечення рівних можливостей кожній людині реалізовувати свої права, отримувати послуги на рівні з іншими.

«Ефективна регіональна політика щодо усунення бар’єрів для повноцінної участі громадян у економічному та соціальному житті своїх громад, соціальна інклюзія не лише захищає фундаментальні права цієї категорії громадян та поліпшує комфортне проживання та самопочуття, а й знижує загальну суспільну напругу та прискорює економічний розвиток держави. Тому, потрібно приділяти посилену і комплексну увагу до цієї проблеми з боку органів влади всіх рівнів та суспільства», – зазначила Катерина Безгинська.

На засіданні йшлося про те, як саме проводиться робота щодо утворення безбар’єрного середовища та доступності до об’єктів фізичного оточення.

Зокрема, про стан виконання обласного Плану заходів щодо створення безперешкодного життєвого середовища для осіб з інвалідністю на 2017-2021 роки «Безбар’єрна Луганщина» доповів заступник директора Департаменту будівництва, енергозбереження, архітектури та містобудування облдержадміністрації Михайло Івасішин.

Заступник директора Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Тетяна Ткачова розповіла про стан забезпечення доступності інфраструктури освітніх середовищ області, приведення до відповідності вимогам безбар’єрності будівель закладів освіти області, в тому числі інклюзивно - ресурсних центрів в громадах.

Також під час заходу йшлося про роботу районних комітетів доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об’єктів фізичного оточення та стан створення безбар’єрного простору на територіях Сєвєродонецького, Сватівського, Старобільського та Щастинського районів області на визначених Мінрегіоном об’єктах, де у поточному році проведено моніторинг та оцінка ступеня безбар’єрності об’єктів фізичного оточення і послуг для осіб з інвалідністю. Керівники райдержадміністрацій доповіли про роботу районних комітетів доступності та стан створення безбар’єрного простору на цих територіях.

У роботі обласного Комітету доступності взяли участь представники структурних підрозділів облдержадміністрації, громадських організацій, керівники районних державних адміністрацій області.