Прес-центр9 грудня 2021, 15:12

Упродовж 2021-2022 років в держбюджеті передбачено понад 500 мільйонів субвенції на спеціалізовані служби підтримки постраждалих від насильства, – брифінг

Про реалізацію в області державної політики щодо забігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі, підбиття підсумків щорічної Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» на пресбрифінгу розповіла заступниця голови облдержадміністрації Катерина Безгинська.

Вона нагадала, що акцію організовано з 25 листопада по 10 грудня.

«Ці дні обрано невипадково, адже саме протягом цих 16-ти днів відзначається низка міжнародних дат, які так чи інакше стосуються захисту прав людини. Інтерес до акції з кожним роком зростає у всіх громадах області. Так, у 2021 році на місцевому рівні було заплановано проведення 880 заходів, у той час як у минулому році проведено близько 730, а у 2015 році – усього 130», – зазначила Катерина Безгинська.

П’ятий рік поспіль старт акції в області дається відкриттям муралу – малюнку на стіні соціально значущого об’єкту.

Так, цьогоріч мурал створено на стіні Сватівського ліцею № 7, презентація відбулася 25 листопада.

30 листопада у Новоайдарській та Щастинській громадах відкрито кабінет анонімної невідкладної медико-психологічної допомоги жінкам, постраждалим від домашнього насильства та насильства за ознакою статі. 6 грудня відкрито регіональну кімнату індивідуальної соціально-психологічної роботи із постраждалими від домашнього насильства, насильства за ознакою статі, торгівлі людьми, воєнних дій, збройного конфлікту, природних і техногенних катастроф. 8 грудня презентовано Ґендерний паспорт Луганської області за 2015-2020 роки.

Крім того, низку тематичних заходів проведено з нагоди Міжнародного дня захисту прав людей з інвалідністю.

Катерина Безгинська наголосила, що на Луганщині кількість офіційних звернень про вчинення домашнього насильства постійно зростає. Лише за 9 місяців поточного року зафіксовано 4 046 звернень. Це на 19 % більше, ніж за аналогічний період 2020 року. Подібне збільшення означає, що люди почали вголос говорити про проблему і звертатися по допомогу.

84 % звернень надійшли від жінок, 15 % – від чоловіків і 1 % – від дітей. Найбільше звернень зафіксовано у містах Сєвєродонецьк, Лисичанськ і Рубіжне. Найменше – у Щастинському районі.

Важливо, у 2021 році вперше в історії України із державного бюджету було виділено 274 млн гривень на розвиток мережі спеціалізованих служб підтримки. У Луганській області Лисичанська, Сватівська і Міловська територіальні громади отримали загалом понад 5 млн гривень. Ці служби будуть відкриті найближчим часом, адже кошти субвенції мають бути використані громадами до кінця року.

Також у Сєвєродонецьку триває робота зі створення денного центру для постраждалих від насильства з кризовою кімнатою цілодобового перебування за рахунок коштів Фонду ООН у галузі народонаселення та місцевого бюджету.

У наступному році в державному бюджеті також заплановано виділення субвенції в розмірі 235 млн гривень і вже зараз громадам пропонується взяти участь у цьому конкурсі.