Прес-центр23 липня 2024, 11:07

Концепцію проєкту допомоги у працевлаштуванні окремих категорій ВПО розглянули на засіданні Координаційного центру підтримки цивільного населення

Заступниця голови облдержадміністрації Катерина Безгинська провела засідання Координаційного центру підтримки цивільного населення при облдержадміністрації. 

На порядок денний були винесені питання працевлаштування окремих категорій внутрішньо переміщених осіб та відновлення роботи комунальних закладів – надавачів соціальних послуг, зокрема спеціалізованих служб для надання допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статті, торгівлі людьми.

«52 % відсотки зі 198 тисяч ВПО з Луганщини – працездатні люди. Тому допомога у працевлаштуванні наших громадян – це пріоритетне питання», – зазначила Катерина Безгинська.

Тож Департаментом економічного розвитку та зовнішньоекономічної діяльності облдержадміністрації спільно з Луганським обласним центром зайнятості розробляється проєкт працевлаштування окремих категорій внутрішньо переміщених осіб. Його співвиконавцями стануть також військові адміністрації населених пунктів Луганської області та обласна рада ВПО.

Концепцію проєкту презентував директор зазначеного департаменту Ігор Куденко. 

«Близько 79 % внутрішньо переміщених осіб Луганської області мають потребу у працевлаштуванні або шукають роботу з кращими умовами. При цьому, в разі появи актуальних для ВПО вакансій в іншому населеному пункті перешкодою для працевлаштування є значні витрати на переїзд та оренду житла, оскільки більшість з них не мала фінансових заощаджень на момент повномасштабного вторгнення, або вичерпала їх за роки війни», - повідомив він результати опитування серед переселенців.

Водночас, в Україні спостерігається структурне безробіття, коли роботодавці не можуть знайти працівників, а працівники роботу.

Вирішенням цієї проблеми може бути надання фінансової допомоги для сприяння працевлаштуванню у іншому населеному пункті України. Зокрема, компенсація переїзду та перевезення речей домашнього вжитку до іншого населеного пункту та оплату перших трьох місяців оренди житла (за потреби).

Таку допомогу планують надавати ветеранам та членам їх сімей; сім’ям, у складі яких є особи з інвалідністю; неповним сім’ям; багатодітним та малозабезпеченим сім’ям. А також: фахівцям, затребуваним на підприємствах критичної інфраструктури, та членам їх сімей; жінкам, які пройшли перенавчання на т.з. «чоловічі» професії, та членам їх сімей; непрацевлаштованим студентам або випускникам закладів професійної, фахової передвищої освіти або вищої освіти Луганської області.

Будуть й певні рамочні умови для участі у проєкті: учасники мають належати до цільової аудиторії та можуть взяти в ньому участь лише один раз, а також відпрацювати мінімальний термін, визначений працедавцем у гарантійному листі. Фінансова допомога на оренду житла надаватиметься тільки на період проходження випробувального терміну за новим місцем роботи. Сукупний рівень доходів має відповідати потребам сім’ї цільової аудиторії з урахуванням вартості оренди житла. 

Джерелами фінансування заходів з реалізації проєкту є кошти місцевих бюджетів та інші джерела, не заборонені законодавством України.

Підсумовуючи доповідь, Катерина Безгинська доручила керівникам громад детально пропрацювати проєкт на місцях та долучитись до його втілення.
Керівники районів доповіли заступниці голови облдержадміністрації про відновлення діяльності комунальних закладів, що надають населенню соціальні послуги. Так, Старобільською РВА відновлені три таких заклади, Щастинською – два, Сватівською – один, Сєвєродонецькою – в усіх громадах, крім Лисичанської, де такі функції покладено на гуманітарні хаби. 

Заслухавши звіти, Катерина Безгинська доручила Лисичанській МВА створити центр підтримуваного проживання на базі шелтеру у с. Войнівка на Кіровоградщині.
Окремо члени обласного Координаційного центру розглянули діяльність центрів підтримки цивільного населення при Білокуракинській, Гірській, Старобільській та Чмирівській військових адміністраціях.