Прес-центр17 листопада 2022, 09:11

Вже на 6,4 мільярда гривень обраховані збитки Луганщини від російської агресії – збір інформації триває

Продовжується збір оперативної інформації щодо шкоди та збитків, завданих економіці та інфраструктурі Луганської області.

За попередніми даними, через постійні артобстріли та бомбардування ушкоджено щонайменше 183 заклади освіти, 19 спортивних об’єктів, 7 закладів соцзахисту, 63 заклади охорони здоров’я, 183 об’єкти культури, 44 адмінбудівлі, 7 ЦНАПів, 7 вокзалів, 64 об’єкти життєзабезпечення, 19 мостів.

Найбільших руйнувань зазнала житлова забудова. За приблизними оцінками, частково або повністю зруйновано 3188 багатоповерхових будинків та 8100 приватних садиб.

Ворогом цілеспрямовано знищено економіку регіону. На сьогодні проведення господарської діяльності на території області неможливе. Майнові комплекси суб’єктів господарювання перебувають в окупації та зазнають значних руйнувань. Економічні втрати обчислюються мільярдами гривень.

За опрацьованою інформацією, наданою 479 суб’єктами господарювання під час онлайн опитування, орієнтовна загальна сума прямих збитків внаслідок російської агресії (вартість активів, що було знищено/пошкоджено) становить 6,4 млрд гривень.

Опитування щодо завданих збитків державним, комунальним та приватним суб’єктам господарювання Луганської області внаслідок російської агресії здійснюється за посиланням:
https://docs.google.com/.../1COjRLe58G2k.../edit

Опитування щодо пошкоджень, завданих виробничим або комерційним будівлям здійснюється за посиланням:
https://docs.google.com/.../1xEiSCVS.../edit

Опитування щодо пошкоджень, завданих житловим будинкам здійснюється за посиланням:
https://docs.google.com/.../1WlYABy5WHcShE50e1SGljJa.../edit

Узагальнені облдержадміністрацією дані направляються Мінекономіки, а також будуть враховані при підготовці аналітичного звіту відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 20.03.2022 № 326 «Про затвердження Порядку визначення шкоди та збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії Російської Федерації» (зі змінами).

Вся отримана інформація щодо завданих економіці та інфраструктурі збитків у подальшому буде використовуватися Міністерством юстиції з метою здійснення захисту прав та інтересів України під час урегулювання спорів, розгляду в закордонних юрисдикційних органах справ та/або заяв, пов’язаних з відшкодуванням збитків, завданих внаслідок збройного конфлікту міжнародного характеру/збройної агресії інших держав на території України.